Veliko interesovanje niških studenata za turski jezik

NIŠ

 Oko dvesta studenata  sa nekoliko niških fakulteta krenulo je pre nekoliko meseci sa učenjem turskog jezika za koje je nastava organizovana na  Filozofskom  fakultetu Univerziteta u Nišu, a sada su im uručene i diplome. Učenje turskog jezika pokrenula je ambsada Turske u Srbiji u saradnji sa Univerzitetom u Nišu. Savetnik za obrazovanje pri turskoj ambasadi Mehmet Julmazata, koji je podelio diplome polaznicima kursa turskog jezika, kaže da nisu očekivali ovako veliko interesovanje i bili su jako iznenađeni brojem polaznika koji su se prijavili. Sada razmišljaju o tome da se kurs ponovi, ali i da se uvedu kursevi višeg nivoa za one koji su završili početnički. Dodeli diploma prisustvovao je i pomoćnik generalnog konzula u turskoj ambasadi Atila Kučuktalasi.

                        „Turska je jako posvećena tome da se turski jezik uči u inotranstvu, ali su to programi koji su namenjeni našoj deci. Zbog podatka da u Srbiji postoji veliko interesovanje za učenje našeg jezika odlučili smo da pokrenemo ovaj kurs i prijatno smo iznenađeni brojem polaznika. Moram da priznam da smo očekivali da ih bude znatno manje.Na ovaj način se gradi saradnja između naših i Univerziteta u Nišu, a posbeno nam je drago što polaznici kursa učeći turski jezik upoznaju i našu kulturu“, kazao je Mehmet Julmazata.

                       On je dodao da ovo nije kraj saradnje sa Filozofskim fakultetom i da se planira nastavak saradnje.

                       Profesor dr Ivan Jovanović, prodekan za međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Niđu kaže da se ideja za jednu ovakvu saradnju rodila kod kolega iz turske ambasade.

                     „Ova saradnja je veoma značajna i za nas jer želimo da obogatimo ponudu stranih jezika na našem fakultetu, a obzirom na to da do sada nismo imali turski jezik kao izborni predmet odlučili smo da krenemo sa kurskom turskog jezika kao nečim što je novo. Kod studenata vlada veliko interesovanje za učenje ovog jezika jer su u stalnom kontaktu sa njim putem serija ili  nekih drugih kanala komunikacije. U perspektivi planiramo, pregovori su u toku, da otvorimo i Centar za turski jezik i tursku  kulturu na fakultetu. Razmatramo i mogućnost da turski jezik i zvanično  uvrstimo u izborne predmete za studente kojima već nudimo engleski, francuski, nemački,ruski i grčki jezika“, kaže dr Ivan Jovanović koji, kao ni predstavnici turske ambasade ne kriju iznenađenje zbog ovako velikog broja studenata koji su se prijaili za izučavanje turskog jezika.

                    Dodeli diploma prisustvovala je i Danica Dobrosavljević, stručni saradnik za saradnju sa fakultetima Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Prema njenim rečima  inicijativa za ovakvu saradnju krenula je januara prošle godine, a sama ideja se nekako pokrenula kada je održana manifestacija Dan turske kulture u čast studentkinje iz Turske  koja je na PNF-u boravila u okviru razmene studenata.

                   „I tada su nam gosti bili predstavnici ambasade Turske, a nakon toga smo ušli u celu ovu priču zajednu sa Filozofskim fakultetom. Na PMF-u je kurs krenuo nešto kasnije nego na Filozofskom  i imali smo 68 polaznika koji danas dobijaju diplome. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa ambasadom Turske u Beogradu i ovaj kurs će se nastaviti i na jesen jer ima dosta zainteresovanih za učenje turskog jezika ne samo među studentima već i zaposlenima na PMF-u“, ističe Danica Dobrosavljević.

                  Miljana Milenković je jedna od polaznica kursa i dobitnika diplome da je uspešno savladala turski jezik. Kaže da joj nije bilo teško, za nju je ovo još jedno novo iskustvo, stekla je nove prijatelje i nastaviće i dalje sa kursevima naprednijeg nivoa ukoliko budu organizovani.

                  „Poznavanje turskog jezika pomoći će mi kada budem letovala u Turskoj i to je onaj zabavniji deo, ali  može da bude od pomoći i za neki posao ako mi budu tražili poznavanje ovog jezika“, kaže Miljana.

                  Snežana Đorđević je iz Kuršumlije ali studira u Nišu. I za nju je učenje turskog jezika bilo novo iksustvo i kaže da nije bilo potrebno puno vremena da se izhubi u učenju jer su profesori bili odlični i mnogo toga se naučilo još na času.

                 „Najteža mi je bila gramitika, turski jezik ima malo težu gramatiku, a sve ostalo je bilo lako“, kaže Snežana.

                  Mnogi polaznici kursa kažu da već znaju turski jezik pa je ovo šansa da ga usavrše.  Neki od njih to rade kako bi obogatili sebe poznavanjem još jednog jezika, a neki od njih i planiraju da studiraju  u Turskoj. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare