Veliki skup o žrtvama nasilja u porodici

VRANJE

Odbor za ljudska prava i SOS telefon Vranje organizovali su Drugu regionalnu konferenciju lokalnih mreža Pčinjskog okruga pod nazivom „Zajednički odgovor nasilju nad ženama“.

Ovom konferencijom, jug Srbije se pridružio državnoj kampanji Ministarstva pravde „Isključi nasilje“, rekao je otvarajući skup, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

On je istakao da je, nasilje nad ženama veliki problem savremenog društva.

„Jug Srbije je, prepoznao opasnost nasilja nad ženama. Prošle godine je počela da radi „Sigurna kuća“ sa 25 ležajeva, gde privremeno utočište nalaze žrtve porodičnog i partnerskog nasilja“, kazao je gradonačelnik.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, treba da stupi na snagu 1. juna 2017. godine, rekla je zamenik javnog tužioca i član Radne grupe Ministarstva pravde za izradu ovog zakona, Gorjana Mirčić.

„Ovaj zakon uvodi hitne mere po kojima nasilnik može biti udaljen iz stana najpre 48 sati, a na predlog javnog tužioca još 30 dana i da mu bude zabranjen prisup žrtvi“.

Savetnik u Ministarstvu pravde, Vladimir Bojičić, je naveo da je ovaj pravni akt pisan na terenu iz iskustva Zrenjanina. On je rekao i da je ova konferencija pravi primer stvaranja široke koalicije, čiji je cilj ograničavanje nasilja.

„Sam Zakon predstavlja sistemsko rešenje, jer nadležne institucije dobijaju šira ovlašćenja, a biće formirana i evidencija o nasilnicima“, istakao je Bojičić.

Na skupu je govorila i Maja Branković Đundić, predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija UNDP i koordinatorka Programa „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“.

„Što se tiče programa zaštite, naša podrška je usmerena na neposrednu podršku profesionalcima. Kroz naše projekte obučeno je preko hiljadu profesionalaca kako da kroz koordiniranu akciju  pružaju efikasnu zaštitu žrtvama“, rekla je ona.

Ovom značajnom skupu podršku su dali Grad vranje i opštine Bujanovac, Preševo i Surdulica.

Pre ove regionalne konferencije proteklih dana sakupljeni su potpisi građana da se 18. maj proglasi za Dan sećanja na žene, žrtve porodičnog nasilja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare