Večeras počinje “Urban fest”

NIŠ, 1. SEPTEMBAR 2017

VEČERAS POČINJE 13. URBAN FEST

Večeras počinje trinaesti po redu “Urban fest”, međunarodni festival studentskih pozorišnih scena.  Ceo Niš biće pozornica – tako su najavili organizatori  iz Studentskog kulturnog centra. Do 5. septembra, u dva termina na dve odvojene lokacije, od 20:30 i 22 sata igraće se pozorišne predstave na otvorenom na teritoriji svih pet opština u Nišu, na alternativnim scenama.  Ukupno će biti izvedeno 10 predstava iz Srbije I Bugarske .

“Igra se i po haustorima , iza Bubanjske pijace, iza “Zone 1”, u stambenom bloku, koda Starog kupatila u Niškoj Banji, u Mobilijaru, Pantaleju, opet između zgrada. U tom smislu teatar ne poznaje granice. To je dobro. Ovaj festival ima tu osobenost da to ne samo podržava nego I podražava”, kaže Aleksandar Mihailović, umetnički direktor Festivala.

Amatersko pozorište Studenskog kulturnog centra ove godine je  domaćin I učesnik “Urban festa”. Oni će 4. septembra odigrati više puta nagrađivanu predstavu “Mučenici”.

“Ovaj festival je od velikog značaja jer je to jedini festival u zemlji u kome se predstave igraju pod otvorenim nebom I na različitim lokacijama. To je nešto što je dtugačije. Sva ta pozorišta , omladinska, studenska, akademska pozorišta u našoj zemlji treba da imaju još neku tačku skupljanja, poput festivala. Ako ne I više od toga, dovoljno je što ti mladi ljudi nisu na ulici”,rekao jeMiloš Cvetković, rukovodilac Akademskog pozorišta Studenskog kulturnog centra.

„Sasvim sam sigurna da će različitost scene , različitost ideja koje se predstavljaju na scenama biti apsolutno autentični. Sigurna sam da se problemi kojima se oni bave , a to su problemi mladih, problemi ugroženih grupa, socijalni , i način prevazilaženja istih , ostati zapamćeni mađu našim“, kaže direktorka Studenskog kulturnog centra Dragana Petković.

Ovogodišnji festival otvoriće predstava “Bre – Kabare”, Dramske družine “A” iz Beograda, na pozorinici u Parku Svetog Save.

U drugom terminu , od  22 sata, odigraće se i predstava “Bog” Dramskog studija Gimnazije u Prokuplju. Predstava je pisana na osnovu teksta Vudija Alena. Pozornica će biti postavljena na igralištu iza tržnog centra “Zona I”.

Na festivalu se dodeljuje 5 nagrada, a ovogodišnji žiri čine Mimi Tanevska, profesorica sa Skopske akademije “Kirilo i Metodije”, Dejan Cicmilović, niški glumac i profesor sa dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i Marjan Todorović, glumac Narodnog pozorišta u Nišu. Dodeljuju se nagrade za glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu, nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu, najbolju epizodnu žensku ulogu i gran pri koji može da ponese pojedinac ili cela grupa. .

U slučaju kiše, prema rečima organizatora, predstave će se odigrati u Pozorištu lutaka.

Ulaz je slobodan.

Program “Urban festa”

Petak, 1. septembar – Opština Medijana

20:20 – Svečano otvaranje festivala (pozornica u parku Svetog Save)

20:30 – “Bre – kabare”, Dramska družina A, Beograd, Srbija (pozornica u parku Svetog Save)

22:00 – “Bog” – Dramski studio Gimanzije u Prokuplju, Srbija (Romanijska ulica, pozornica na igralištu iza tržnog centra “Zona I”)

Subota, 2. septembar – Opština Niška Banja

20:30 – “Gosti”, Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, Srbija (pozornica kod starog kupatila)

22:00 – “Vođa”, Udruženje građana “Cug”, Vranje, Srbija (mala scena Doma kulture)

Nedelja, 3. septembar – Opština Palilula

20:30 – “North Force”, Nova akademija umetnosti, Beograd, Srbija (pozornica kod pijace Bubanj)

22:00 – “Potonutik”, Teatar “Konik”, Kulturn centar “Dobri Čintulov – 1935”, Sofija, Bugarska (pozornica iza zgrade Doma učenika i Gimnazije Svetozar Marković)

Ponedeljak, 4. septembar – Opština Pantelej

20:30 – “Mučenici”, Akademsko pozorište SKC Niš, Srbija (pozornica na Durlanu, peščanik iza Robne kuće, između solitera kod pošte)

22:30 – “Era ožalošćenih komedija nasilno izazvane smrti”, Akademsko pozorište SKC Kragujevac, Srbija (pozornica u dvorištu Opštine)

Utorak, 5. septembar – Opština Crveni Krst

20:30 – “Lilika – pozorišna slika iz života”, Akademija umetnosti Novi Sad, Srbija (pozornica kod barutane i meteorološke stanice u Tvrđavi)

22:00 – “Životinjska farma”, Teatar “Gimnazijalac”, Lebane, Srbija (pozornica u dvorištu Univerziteta)

23:30 – Svečano zatvaranje festivala

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare