Večeras počinje festival “Mirëdita, dobar dan!“

BEOGRAD

Festival “Mirëdita, dobar dan!“, jedinstveni događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Prištine, počinje večeras i trajaće do subote, 1. juna.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Festival će večeras zvanično biti otvoren u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nakon čega će publika imati priliku da pogleda i učestvuje u izložbi “Hajde da vodimo ljubav” kojom autor, Škumbin Tafilaj, javnosti želi da pošalje poziv da kaže “ne” govoru mržnje.

Od 20 časova biće prikazan film “Hladni novembar” reditelja Ismeta Sijarine, film čija se radnja dešava u periodu kada je raspad Jugoslavije u punom zamahu, kada jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević pokušava da umanji kosovsku autonomiju u okviru Jugoslavije i vremenu kada je albanska populacija na Kosovu bila izložena jakim pritiscima u državnim i obrazovnim institucijama.

Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da pogleda dokumentarni film “Ferdonija” o nestalim licima tokom rata na Kosovu, da se upozna sa publikacijama i knjigama o umetnosti i pozorištu, kao i da učestvuje u debatama i razgovorima.Takođe, u okviru muzičkog dela programa, na festivalu će se predstaviti sastav iz Đakovice “Don't listen to your neighbors” i DJ Matale iz Prištine.

Podsetimo, “Mirëdita, dobar dan!“ festival se ove godine održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora. Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima. Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare