Obeležena slava Svetih surduličkih mučenika

VRANJE-SURDULICA

U hramu Svetog Georgija u Surdulici svetom arhijerejskom liturgijom obeležena je slava Svetih surduličkih mučenika, čiji je kum ove godine grad Vranje.

Liturgiju je služio vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom i monaštvom eparhije vranjske u prisustvu rukovodstva grada Vranja i Surdulice i velikog broja vernika.

Nakon liturgije obavljeno je rezanje slavskog kolača i izabran kum slave za narednu godinu. Potom je priređena trpeza ljubavi.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je na svom redovnom zasedanju 2017. godine u diptih Svetih uvrstio Svete surduličke mučenike. Za dan praznovanja Mučenika surduličkih, Sveti ahijerejski sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove svete mošti pohranjene u spomen-kosturnicu 2010. godine.

Prema zvaničnim podacima nekoliko komisija, radi se o više hiljada stradalih.

Mošti mučenika bile su pohranjene u spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine. Želeći da uništi svaki trag o zločinima iz Prvog svetskog rata, bugarski okupatori su 1943. godine srušili do temelja spomen-kosturnicu, a mošti su zakopali na više lokacija u Surdulici. Jedna lokacija bila je na surduličkom Starom groblju. U proleće 2009. godine prilikom izgradnje porodične grobnice, čudesno su se projavile mošti mučenika. Na inicijativu Crkvene opštine Surdulica i Eparhije vranjske, 29. maja 2010. godine mošti su svečano prenete, vraćene i pohranjene u spomen-kosturnicu, koja je obnovljena 2009. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare