Sutra počinje 5. Festival PozitivNi – gost Josipa Lisac

NIŠ

Muzičko – scenski spektaklom “Harmony and understanding”, povodom obeležavanja 40 godina filma “Kosa”, u parku Čair, sutra, 30. maja, od 21 sat. počinje peti po redu Festival PozitivNi .

Festival PozitivNi trajaće četiri dana, do 2. juna.  Novina ovogodišnjeg festivala je što će se e manifestacije i programi  održati u parku Čair. Publika će u narednim danima moći da uživa u koncertima, klasičnoj i alternativnoj umetnosti, sportu, rekreaciji i ostalim sadržajima.

Miša Vučković PR Festivala PozitivNi rekao je da da je zadržana struktura festivala koji je ustanovljen prošle godine, pa će u četiri dana festivala svaki dan biti posveće jednom tipu umetnosti.

“Odajemo omaž urbanom duhu našeg grada i u tom smislu  organizujemo bogat program. Odziv izvođača je veliki, svake godine sve veći i veći, kako ljudi koji se prijavljuju na sam festival, tako i posetioca koji će ove godine zbog koncerta Josipe Lisac i “Kose” doći na Festival. Javljali su se iz okolnih gradova, čak i iz okolnih država. Iz godine u godinu rastomo mi, umetnici, kreativci koji se nalaze na ovom Festivalu.

Jelena Rudić organizator Festivala kaže da je za njih najveći izazov bio izvođenje “Kose” u Nišu.

“Ove godine smo imali najveći  najteži zadatak do sada. Po prvi put u Nišu radimo muziku iz filma “Kosa” povodom 40 godina od snimanja filma i 5o godina od dovođenja “Kose” u Srbiju. To nam je bio veliki izazov. Učestvuje preko 50 isključivo niških umetnika, muzičara, solista, dva hora, plesača, glumaca, statista, strit art umetnika. Svi uživaju u tome što rade  jer se “Kosa” nikada do sada nije radila u Nišu.

Grad Niš i ove godine podržava PozitivNi festival.

“PozitivNi festival krenuo je kao strits art festival pre pet godina i od prvog renutka nam je izgledao kao sjajan sadržaj, najpre za Nišlije a potom i za sve posetioce grada. Mi smo počeli da gradimo jedno ozbiljno partnerstvo, stekli poverenje jedni u druge. I Grad Niš je na našu sugestiju podržao manifestaciju. Čak je i američka ambasada , prema zahtevu za jubilarno izvođenje “Kose” prepoznala značaj te manifestacije i  jubileja , kao jedne univerzalne poruke mira koju svi šaljemo svetu, uključili su se i pomogli festival”, rekao je Uroš Parlić direktor Turističke organizacije Niš. On je dodao da će Grad Niš i TON nastaviti sa promocijom ovakvih urbanih manifestacija.

Uroš Parlić je potvrdio da je festival izazvao ogromno interesovanje, posebno zbog gostovanja Josipe Lisac, ne samo u Nišu nego i u susednim gradovima regiona.

Svaki dan festivala PozitivNI imaće sopstvenu temu i program:

30. maj: KlasičNI (u parku Čair, od 18 do 22 časa)

Prvi dan proteći će u znaku muzičko-scenskog spektakla, u sopstvenoj produkciji,Harmony and understanding, što je i slogan ovogodišnjeg festivala. Na svečanom otvaranju oko 100 niških muzičara i umetnika, povom obeležavanja 40 godina kultnog filma Kosa. pored toga posetioci će moći da vide izložbu ruske slikarke Sofije Ječanin i premijeru igranog filma Nišlije Stefana M. Mladenovića, Lui Lack, tu no tienes la culpa. Iste večeri koncert će odražati studenti Fakulteta umetnosti i učenika Srednje muzičke škole iz Niša.

31. maj: NIški (od 18 do 23 sata)

Drugi dan festivala će obeležiti koncert jugoslovenske dive Josipe Lisac. Pored nje, nastupiće i bend Hotspot i pančevačka grupa Zashto Kafka.

1. jun: RadosnNI i AlternativNI (do 10 do 15 časova i od 18 do 2 sata iza ponoći)

Treći dan podeljen je u dva dela, namenjen je pre svega najmlađima i ljubiteljima alternativne umetnosti.

Prvi deo nosi naziv RadosNi (od 10 do 15 čaova) i namenjen je deci. Najmlađi će moći da uživaju u  interaktivnim i kreativnim radionicama, dečijem bioskopu, nastupu plesača, dečijih horova i bendova, performansima animatora.

Drugi deo AlternativNi posvećen je modernoj umetnosti. Najavljeni su nastupi bendova Ničim izazvan i Lollobrigida, pevačice Bojane Vunturišević i bendova koji su izabrani putem javnog konkursa. Posetioci će moći da uživaju u alternativnom plesu, hip-hopu ili džez baletu, ali će moći da saznaju nešto vipe o body art-u, stripovima i grafitima.

2. jun: PrirodNI (od 10 do 20 časova)

Poslednji dan posvećen je prirodi. Na desetine sportskih klubova iz Niša i Beograda naćiće se u čairskom parku. Posetioci će moći da se oprobaju u sportovima i različitim fizičkim aktivnostima, ali i učestvjuju u raznovrsnim radionicama.

PozitivNI festival nastao je sa idejom buđenja duha urbanog Niša. Organizatori su želeli da kroz spoj muzike, sporta, klasicizma i alternative, prirode Nišlijama daju pozitivu koja im ponekada nedostaje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare