Vatrogasci intervenisali 557 puta u ovoj godini

LESKOVAC

U toku 2023. godine na teritoriji Grada Leskovca Odeljenje za vanredne situacije vatrogasno-spasilački bataljon u Leskovcu ukupno je intervenisao 557 puta, od toga 156 puta na građevinskim objektima, 35 puta na saobraćajnim sredstvima i 336 puta na događajima na otvorenom prostoru, rečeno je danas na sednici Štaba za vanredne situacije.

U sali Skupštine grada održana je druga redovna sednica Štaba za vanredne situacije, gde je najpre prosleđena informacija o stanju izrađenosti Procene ugroženosti i Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji grada Leskovca. Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove, rekao je da u Grad Leskovac planira da ove planove izradi u 2024. godini, s obzirom da su oni doneti 2021. godine i da do sada nije bilo potrebe da se oni ažuriraju.

Razmatran je i Izveštaj o sprovođenju preventivnih mera zaštite useva od požara i spaljivanje biljnih ostataka na otvorenom prostoru koji je podneo Saša Jovanović komandir vatrogasno-spasilačke čete u Leskovcu.

„U toku 2023. godine na teritoriji Grada Leskovca Odeljenje za vanredne situacije vatrogasno-spasilački bataljon u Leskovcu ukupno je intervenisao 557 puta, od toga 156 puta na građevinskim objektima, 35 puta na saobraćajnim sredstvima i 336 puta na događajima na otvorenom prostoru. U odnosu na ranije godine najveći porast broja požara na otvorenom prostoru je uslovljen je dugim sušnim periodom i ranijim krajem vegetativnog procesa što je stvorilo velike količine lako zapaljive organske materije u prirodi. Tu treba dodati i dugogodišnji probelm vezan za naviku našeg stanovništva da obradive parcele i zakorovljene površine čiste metodom spaljivanja umesto mehaničkim putem. Po strukturi požara na otvorenom prostoru najviše je bilo makia (nisko rastinje) – 225, deponija smeća 41, kontejneri 19, voćnjaci 4, itd… Zbog svega navedenog od strane Sektora za vanredne situacije MUP-a naloženo je preduzimanje mera radi sprečavanja požara na otvorenom prostoru izazvanih namernim spaljivanjem biljnih ostataka strnih useva, kao i spaljivanja trave i niskog rastinja u blizini šumskih kompleksa. S tim u vezi naloženo je podizanje mobilnosti svih linija rada, praćenje bezbednosti na terenu i preduzimanje mera na sprečavanju spaljivanja pobrojanog, posebno u blizini šumskih kompleksa, nacionalnih parkova, uz autoputeve i kategorisanih saobraćajnica.“

Novica Nikolić, direktor JP „Urbanizam i izgradnja“, govorio je o utvrđivanju zadataka i prioriteta u vezi sa stanjem, spremnošću i pripremi javnih komunalnih sistema za zimski period na teritoriji grada Leskovca. On je rekao da gradske ulice koje se održavaju u zimskim uslovima u prvom i drugom preioritetu imaju ukupnu dužinu 25,14 kilometara, a prilazi do značajnih objekata i ustanova imaju ukupnu površinu 67.600 kvadrata.

„Na teritoriji grada Leskovca ima 437 kilometara opštinskih i nekategorisanih puteva koji su od značaja, od kojih je većina sa asfaltnim i makadamskim zastorom. Zimsko održavanje podrazumeva uklanjanje snega i sprečavanje pojave poledice, radi obezbeđenja normalnog odvijanja saobraćaja. Izabrani izvođač radova je AB KOP Vlasotince, a punkt zimske službe je na lokaciji naselja Podrum. Vrednost ugovora je 30 miliona dinara. Na punktu trenutno ima oko 200 tona kamenog agregata i 150 tona putarske soli.

Štab je usvojio i predlog Godišnjeg plana rada Štaba za Vanredne situacije grada Leskovca za 2024. godinu, te isti prosledio Privremenom organu na usvajanje. (kraj) ISA/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare