Utvrđen program obeležavanja Dana grada

VRANJE

 

Poslednji dan januara utvrđen je kao Dan grada Vranja, jer je tog datuma oslobođen od viševekovnog turskog ropstva. Ove godine biće to 139. godišnjica od kada je prestao turski zulum.

Obeležavanje ovog značajnog datuma za istoriju grada  biće u znaku nekoliko manifestacija. Najznačajnija je Svečana akademija na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti uručena priznanja ,,31.

januar“. Odluka o nagrađenima biće doneta na sednici Skupštine grada koja je zakazana za 25.januar.

Na dan oslobođenja Vranja od Turaka, 31. januara, gradonačelnik, dr Slobodan Milenković sa saradnicima, organizovaće prijem za pripadnike Četvrte brigade Kopnene vojske, dok će u kasarni ,,Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ biti organizovana vojna svečanost. Na spomenik Čika Miti kod zgrade Načelstva biće položeni venci i cveće,

Programom je predviđena manifestacija ,,Grad otvorenog srca, kao i  predavanje na temu ,,Vranje i ratovi za oslobođenje južnih srpskih krajeva od Turaka i otvaranje izložbe ,,Načelstvo okruga Vranjskog 1880 – 1915“.

Najbolji autori literarnih radova na temu ,,Vranje, moj grad“, koji su raspisali Grad Vranje i Regionalni centar za talente biće nagrađeni, a Vranjanci će moći da uživaju i u koncertu Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Planirana su i sportska dešavanja, odnosno turniri u stonom tenisu, šahu, kao i kup u skijanju ,,Đulbars i Kace“ na Besnoj Kobili. Neće izostati ni tradicionalno humanitarno takmičenje u malom fudbalu. Prikupljena sredstva biće uplaćena na namenski račun za lečenje dece i mladih obolelih od malignih i drugih teških bolesti.

Biće održan i tradicionalni marš ,,Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“. Prvi put biće organizovana i sportska manifestacija ,,Najjači Vranjanac“ i održana svečanost na kojoj će biti proglašeni  najbolji u vranjskom sportu u 2016. godini.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare