Uticaj tehnologije na decu pozitivan ili negativan?

LESKOVAC

Često možemo čuti da se za decu danas kaže da su “deca tehnologije” i da su “rođena sa telefonom”. Da li to treba da nas zabrine ili treba da budemo srećni zbog toga?

Istraživanja, koja su vršena 2020. godine, kažu da je broj dece koja su imala sopstveni tablet ili telefon bio iznad 50%. Prosečno vreme koje deca provode sa telefonima i tabletima svaki dan raste velikom brzinom, a danas iznosi oko sat vremena dnevno. Količina vremena koju deca troše na tehnologiju dovodi u pitanje mnoge posledice koje to može imati na njihov rast i razvoj.

Često se govori o negativnom uticaju, ali treba znati da postoje i pozitivne strane. Pedijatri kažu da je tehnologija poboljšala iskustvo učenja za decu, da je dovela do toga da shvatanje materije bude jednostavnije i primenljivije u praktičnim uslovima. Deca od malog uzrasta kroz igru lakše i brže nauče boje, slova, brojeve kao i razne druge veštine, pre polaska u sam kolektiv.

U velikom broju video igara, sa kojima se deca susreću, prinudjena su da brzo razmisljaju, i da se u dinamičnoj atmosferi sa drugim igračima brzo prilagodjavaju i snalaze kako bi pobedili protivnike. Ovo je, po rečima pedijatara, dovelo do toga da deca uce kako da brzo donose dobre odluke. Pedijatri, takođe, navode da tehnologija poboljšava veštinu rešavanja problema, kao i da će im posedovanje tehničkih veština pomoći da u budućnosti pronađu dobro plaćene poslove.

Preporuke pedijatrijskih udruženja su da deca ispod godinu i po dana starosti ne bi trebalo da imaju bilo kakav kontakt sa ekranima, osim eventualno video poziva u vrlo kratom trajanju. Deca do 5 godina starosti ne bi trebalo da provode više od sat vremena dnevno ispred ekrana, i to ograničeno vreme treba iskoristiti kako bi deca pratila što kvalitetnije sadržaje.

Kako deca sve više koriste mobilne uređaje, sklonija su virtuelnoj povezanosti sa porodicom i prijateljima, umesto da fizički vreme provode zajedno. Došlo je do toga da se veliki broj kontakata odnosi samo na instant poruke preko raznih aplikacija, video poziva, ili kroz video igre. Sve se desava ispred ekrana, gde izostaje gestikulacija sagovornika, glas, kontakt očima i slično.

Prekomerna upotreba mobilnih uređaja može biti štetna po zdravlje dece, jer što više koriste mobilne uređaje, manje fizičkih aktivnosti rade. Kako deca provode više vremena ispred uređaja u statičnom položaju, manje vremena provode napolju igrajući se, trčeći i sagorevajući kalorije. Vremenom te navike mogu dovesti do značajnog debljanja koje je povezano sa čitavim nizom i drugih zdravstvenih problema i tegoba.

Deca i adolescenti koji koriste telefone ili tablete pred spavanje imaju duplo veću mogućnost da se ne odmore i ne naspavaju dovoljno noću. A kada deca ne dobiju odgovarajuću količinu sna svake noći, važni faktori razvoja dece trpe.

Jovana Stosić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare