DVADESET ŠEST MILIONA ZA ZAPOŠLJAVANJE

 

LESKOVAC

Na današnjoj  , 103. sednici Gradskog veća  usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Leskovca za 2016. godinu.

„Koristeći iskustvo iz prethodnih godina, savete sindikata, Saveta za zapošljavanje izradili smo plan za 2016. godinu i u njemu planirali 26 miliona i 600 hiljada dinara sopstvenih sredstava, znači iz bužeta grada Leskovca, za realizaciju nekoliko programa i mera, rekao je direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj (ALER) Bojan Tojaga.

Reč je o sledećim merama i programima: subvencije za samozapošljavanje – 5 miliona i 600 hiljada dinara za otvaranje 35 novih firmi, koje bi bile subvencionisane sa 160.000 dinara, opremanje novih radnih mesta – 120.000 dinara po jednom radnom mestu kod privatnih poslodavaca za šta je odvojeno 6 miliona dinara, čime je omogućeno zapošljavanje 50 novih radnika kod privatnih poslodavaca. Stručna praksa je mera koja se odnosi na sve svršene visokoškolce sa prosečnom ocenom preko 9, za šta je odvojeno 3 miliona dinara, čime će se omogućiti da 12 lica završi stručnu praksu. Zatim, tu je mera stručne prakse za sticanje znanja i veština za samostalan rad, gde je omogućeno da 45 lica sa četvrtim i šestim stepenom stručne spreme, kao i sa sedmim stepenom, nevezano za prosek, obave stručnu prkasu, za šta je izdvojeno 12 miliona dinara.

Dokument je izradio ALER, na zahtev Lokalnog saveta za zapošljavanje.

Lokalni akcioni plan zapošljavanja predstavlja izraz lokalne politike zapošljavanja i osnovni je instrument sprovođenja aktivne politike zapošljavanja grada Leskovca. Ovim dokumentom se definišu programi i mere aktivne politke zapošljavanja, koje će se sprovoditi u gradu, i cilju smanjenja nezaposlenosti.

Lokalni akcioni plan određuje programe i mere aktivne politike zapošljavanja na lokalnom nivou i njegovo usvajanje je uslov za sufinasniranje mera i programa aktivne politike zapošljavanja, za saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i tehničku podršku, rekao je direktor ALER-a Bojan Tojaga.

„Obaveza da se plan usvoji je kraj februara, ukoliko se radi o sufinansiranju. Pošto mi sa Nacionalnom službom za zapošljavanje imamo saradnju na nivou tehničke podrške, rok nam nije tačno određen, rekao je Tojaga.

Lokalni akcioni plan zapošljavanja ima tri oblasti, u kojima je data analiza stanja u lokalnoj zajednici. Podaci, ažurirani u 36 tabele, se tiču demografskih uslova, nezapošljenosti, zapošljenosti, analize ekonomskog stanja, istraživanja o potrebama nezapošljenih i poslodavaca. Druga oblast odnosi se na aktivnosti u realizaciji lokalnog akcionog plana zapošljavanja, i treća oblast je akcioni plan za 2016.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare