Usvojen drugi ovogodišnji rebalans budžeta

LESKOVAC

Na šestoj sednici usvojen je drugi ovogodišnji rebalans budžeta grada.

Prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva planirana su u iznosu od 3 milijarde 892 miliona 406 hiljada dinara.

Prihodi i primanja budžeta grada za 2016. godinu nisu izmenjeni ovom odlukom, u odnosu na prethodnu.

Na rashodnoj strani došlo je do povećanja grupe konta „stalni troškovi“ sa 327,8 na 407,5 miliona dinara, kao i grupe konta „transferi i ostalim nivoima vlasti“ sa 291,6 miliona na 244,1 milion.

Iako je odluka o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada za 2016. godinu uslovljena brisanjem Direkcije za urbanizam i izgradnju, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kao i fondova, sa spiska indirektnih korisnika budžetskih srtedstava, ovo je bio povod za opširnu diskusiju o budžetu grada Leskovca, pri čemu su se često čuli stavovi koje su odbornici izneli prilikom prethodnog rebalansa.

Šef odborničke grupe SDS Nebojša Cakić zaključio je da rebalans u budžetu znači da budžet nije poštovan, „nego da je vlast radila prema svom nahođenju,  kako bi pokrila ono što je tokom godine radila“.

On je postavio pitanje da li će planirani prihodi do kraja godine biti ostvareni i, ukoliko do toga ne dođe, da li će neko zbog toga snositi odgovornost. Prihodi su morali da budu usaglašeni sa realnim stanjem, dok se kapitalne investicije iz godine u godinu prolongiraju, istakao je on.

Na često pominjanje opozicije iznosa od 25 miliona dinara kao subvenciju Direkciji, odgovorio je načelnik finansija Dalibor Tričković. On je rekao da se ne radi o subvenciji, nego o izmirivanju obaveza do gašenja ovog javnog preduzeća.

Opozicija je postavila i pitanje isplatu zarada upošljenicima Gradske uprave.

Tričković je odgovorio da će biti isplaćene 11,5 zarade u ovoj godini, budući da bi probijanjem iznosa od 822 miliona dinara, koliko je predviđeno za plate, došlo do obustave republičkog transfera. On je objasnio da razlog toga nisu radnici koji rade na određeno vreme, kako je tvrdila opozicija, jer se njihove zarade isplaćuju sa posebne budžetske stavke.

Nenad Filipović iz Jednstvene Srbije izneo je svoj stav da je drugi ovogodišnji rebalans budžeta trebalo da pretrpi veće izmene, jer planirani prihodi neće moći do kraja godine da se realizuju.

Saša Stojanović iz DS-a rekao je da bi rebalans i izvršenje trebalo da budu približno isti, budući da je do kraja godine još dvadesetak dana. Specijalizovane usluge i usluge po ugovoru bile su i na ovoj sednici predmet interesovanja opozicionih odbornika.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare