Ustoličen Niški vladika Arsenije

NIŠ

Danas je u Nišu , u Sabornoj crkvi ustoličen novi niški vladika Arsenije.

Liturgiju i uvođenje u tron predvodili su patrijarh srpski Irinej i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Novoizabrani vladika niški Arsenije (Glavčić) rekao je tom prilikom da je za njega ogromna čast da bude naslednik niškog trona,  niških Episkopa eparhije koja je još iz apostolskih vremena, da služi bogu i narodu imajući primer  prethodnika od kojih su mnogi ovde ostavili čak i svoje živote.

Uvodeći u tron novog vladiku Niškog patrijarh srpski Irinej je rekao da  je pun vere i ljubavi prema Bogu i crkvi svojoj i prema narodu kome će biti pastir i duhovni vođa.

Vladika niški Arsenije Glavčić je 46. niški episkop.

Episkop niški je izabran na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve,  koje je održano od 14. do 24. maja u Pećkoj patrijaršiji u Beogradu. Arsenije je rođen 10. marta 1978. godine u Vršcu. Potomak je Jakova Nenadovića, poznatog vojvode iz Prvog srpskog ustanka. Po porodičnom poreklu  potiče iz mesta Kovači kod Jošaničke Banje, gde je rođen njegov otac Bogdan. Školovao se u Srbiji, usavršavao ruski jezik u Moskvi, a magistrirao je u Solunu, gde je sada na doktorskim studijama.

Pre tri godine izabran je za episkopa Topličkog.

U narednom periodu vodiće nišku eparhiju, koja je jedna od najstarijih i obuhvata i delove Pirota, Kruševca, Toplice i Leskovca.

Liturgiji su prisustvovali mitropoliti i episkopi Srpske pravoslavne crkve, generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković i nadbiskup Stanislav Hočevar kao i politicko rukovodstvo Niša na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, kao i predstavnici vojske i mnogobrojni vernici

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare