USTANOVAMA ZA DECU SA SMETNJAMA U RAZVOJU POTREBNA VEĆA PODRŠKA

ALEKSINAC

 U okviru projekta „SuperBus“, koji zajedno sprovode Fondacija SOS Dečija sela Srbija i kompanija Vip mobile, održana je tribina na temu „Značaj ustanova koje rade sa decom sa smetnjama u razvoju“. Cilj tribine je bio da se istakne neophodnost kontinuiranog finansiranja specijalnih škola i dnevnih boravaka za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebu prisnije saradnje između nadležnih državnih institucija, socijalnih centara i nevladinog sektora na rešavanju ovog značajnog pitanja.

Tribini su prisustvovali predstavnici opštine Aleksinac, stručnjaci iz Doma zdravlja, kao i predstavnici Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Takođe, aktivni učesnici tribine bili su predstavnici škole „Smeh i suza”, Centra za socijalni rad, predstavnici udruženja „Stvaran svet” i edukatori „SuperBus“ tima. Ovom prilikom predstavnici Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju zahvalili su se „SuperBus“ timu na radionicama i aktivnostima koje sprovode sa decom svakog meseca, a koje su jedine aktivnosti koje njihovi korisnici dobijaju van redovnog programa i brige zaposlenih o njima. Ovo je trenutno jedini projekat koji svojim predanim radom želi da skrene pažnju, motiviše i ohrabri lokalnu zajednicu i širu javnost da ne zaborave na jednu od najranjivijih grupa u društvu.

Zbog nedostatka novčanih sredstava Dnevni boravak je u stalnoj borbi kako bi nastavio svoj rad. Lokalna samouprava je odvojila deo sredstava za funkcionisanje ove ustanove, ali je dalja realizacija onemogućena merama štednje i smanjivanjem obima javnog sektora. Izmenama Zakona o budžetskom sistemu iz 2013. godine, zabranjeno je zapošljavanje novih radnika u naredne dve godine, a broj privremeno angažovanih saradnika u insitucijama koje se finansiraju iz budžeta je ograničen na 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Direktne posledice ovog zakonskog ograničenja uslovile su situaciju u kojoj centri za socijalni rad, počevši od 1. januara 2013. godine, ne mogu da produže ugovore određenom broju saradnika i nastave sa pružanjem usluga, čak i ukoliko su sredstva u lokalnom budžetu odobrena.

Kako bi centri za socijalni rad u saradnji sa lokalnim samoupravama došli do zajedničkog rešenja između aktuelne reforme javnog sektora i usklađivanja sa potrebama i pravima korisnika usluga socijalne zaštite i njihovih porodica, neophodna je šira i snažnija podrška nadležnih institucija, među kojima su Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija.

Takođe, osim kontinuiranog finansiranja pomenutih institucija, kao ključni zaključci trbine izdvojeni su i sigurnost u radu sa decom, raznovrsnost sadržaja, uključivanje većeg broja nevladinih organizacija i konkretnija podrška lokalne zajednice.

Projekat „SuperBus“, nastavlja svoj rad u Aleksincu, kao i u 9 drugih gradova širom Srbije do decembra 2015. godine. Uz podršku kompanije Vip mobile, tim ,,Super Bus’’ svakodnevno radi na animiranju javnosti i podsticanju pozitivnih promena u lokalnoj zajednici, kao što su partnerstva, ali i umrežavanje institucija i organizacija koje brinu o deci.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare