USPR: V.d. direktora škole u Jelašnici sprovodi samovlašće i preti zaposlenima otkazom

LESKOVAC-SURDULICI

U organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održana je konferencija za medije zbog problema u OŠ „Bora Stanković“ u Jelašnici kod Surdulice . O, kako tvrde, mobingu, atmosferi straha i disciplinskih postupaka u ovoj ustanovi govorio Nikola Mihajlović, predsednik USPRS u OŠ „Bora Stanković“ Jelašnica.

„Problemi su se javili nakon što je v.d. direktor OŠ „Bora Stanković“ u Jelašnici, opština Surdulica, Miloš Stojanović, protivzakonito poništio odavno završen konkurs za radna mesta i ugovore zaposlenih na neodređeno, a protiv onih koji su se zakonskim štrajkom upozorenja pobunili pokrenuo je disciplinski postupak. Od kada je postavljen na mesto v.d. direktora gospodin Stojanović nije sproveo nijednu odluku školskog odbora i nastavlja sa bahatim, svojevoljnim i protivzakonitim ponašanjem. U školi vlada atmosfera straha i nezadovoljctva, međuljudski odnosi u kolektivu su ozbiljno narušeni. Na upražnjena radna mesta u školi ne zbrinjavaju se radom u školi dokazani ljudi, već se dovode nova nestručna lica. Zaposleni su izloženi pritiscima i ucenama kako ne bi dobili otkaze. Veliki broj njih je već ostao bez posla, a one koji se pobune očekuju disciplinski postupci.“

Mihajlović kaže da žele da zaštite kolege i nadaju se da će uspeti da vrate v.d. direktora u zakonske okvire.

„Sa tom namerom smo organizovali smo štrajk upozorenja u školi u kome je učešće uzelo 15 od 30 uposlenika škole. Ali, nažalost, jedino što smo dobili su kaznene mere i nova otpuštanja. Ovim putem želim da se obratim i republičkom inspektoru i ministru prosvete i da ih pozovem da nam pomognu i da nas zaštite. Tražimo da se i zaposleni i đaci u našoj školi osećaju bezbedno. Tražimo da se poštuju zakoni i da se zaustavi mobing, maltretiranje i zastrašivanje. Ova situacija nanosi veliku štetu zaposlenima, ali i njihovim porodicama, a pre svega učenicima. Učenici su ti koji trpe najveću štetu i moramo da se zapitamo kakav im primer dajemo, koju poruku im šaljemo i kojim životnim vrednostima ih učimo.“

Uposlenici ove škole su se do sada obraćali u više navrata Inspekciji rada, čiji su inspektori izlazili na teren, utvrdili nepravilnosti, ali su se oglasili nenadležnim. Na obraćanje republičkom prosvetnom inspektoru nije, do sada, bilo nikakvog odgovora.

Inače, vd direktor Miloš Stojanović postavljen je na direktorsku funkciju nakon što je krajem avgusta po hitnom postupku smenjen bivši direktor Zoran Petković. U roku od samo tri meseca u vreme pandemije i školskih raspusta smenjeno je čak pet direktora osnovnih i srednjih škola u Surdulici. Sve je počelo kada je tokom trajanja završnih ispita smenjen direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Vladica Nikolić. Ubrzo nakon toga smenjena je i direktorka Doma učenika srednjih škola u Surdulici, Maja Mitić. Usledilo je razrešenje dužnosti direktora Vladice Gavrilova iz Poljoprivredno-šumarske škole „Josif Pančić” i Danila Bulatovića, direktora OŠ „Vuk Karacić“ Svima njima je poslata vanredna prosvetna inspekcija iz Beograda koja je došla na osnovu “anonimnih prijava” u Ministarstvu prosvete, a kako bi ispitala rad direktora.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bot
Bot
3 godine pre

Svi na trźište rada pa nek se puše…ima toliko ljudi koji hoċe da rade…kakvi sindikati, kakvi bakrači….iza sindikata se kriju samo neradnici….