Usluga “ Predah od roditeljstva” na stend- baju

NIŠ

Projekat “ Predah od roditeljstva“ u ustanovi “Mara” koji podrazumeva uslugu kratkotrajnog odvajanja dece  i osoba sa invaliditetom od njihovih porodica ,  po svoj prilici čekaće „bolje dane „.

 O tome je na sednici Skupštine grada govorio Miograd Stanković šef odborničke grupe Demokratske stranke.

U Nišu  usluga „Predah od roditeljstva“ , noćenje i produženi boravak dece van kuće u namenski opremljenom prostoru i koja daje mogućnost roditeljima da odmore od svakodnevne brige o detetu  nije koje nije samostalno,  nije bio od 2016. Godine jer Grad Niš  nije mogao finansijski da podrži ovu socijalnu uslugu. Ranije je ona sprovođena u Domu Duško Radović ali kao projektna aktivnost.

Novoizgrađeni objekat koji se prostire na 400 metara kvadratnih nije priveden nameni.

Direktor ustanove „Mara“ za to krivi gradsku upravu koja, kako kažu, nije na vreme potpisala potrebna dokumenta.

Načelnik Gradske uprave Ljubiša Jonić objašnjava da to nije tačno.

Razlog zašto se „ papiri nisu potpisali „ je što su iz ustanova „Mara“ tražili da se uposli veči broj ljudi  neko što propisi dozvoljavaju.

Propisima se predviđa da u ustanovi „Mara „ radi 40 zaposlenih.

„Ukoliko se zahtev odnosio na veći broja od ovog, naravno da je gradska uprava  vratila materijal na doradu i tražila da se taj podatak ispravi, odnosno da broj ljudi usaglasi sa odlukom koja predviđa broj zaposlenih.

„ Zakon izrićito kaže da ukoliko dođe do prekpračenja broja radnika određenih odlukama, može da dođe čak do obustave tranfera prema gradu išu, dok se taj broj ne dovde u nivo koji je odlukom određen.

Gradonačelnik Niša Dsrko Bulatović kaže da je osnovni razlog  za tošto ne postojanje upotrebne dozvole za objekat namnjen za smeštaj dece.  Upotrebna dozvola nije data jer su izmenili propisi i uslova u domenu protivpožarne zaštite

„U međuvremenu su promenjeni propisi koji se odnose na protivpožarnu zaštitu , od trenutka kada je projekat i ceo postupak krenulo da se radi. Promenjen je  zakon i predvideo druge elemente za objekte kada je u pitanju protvpožarna zaštita. To uslovljava da se pravi novi elaborat za protvpožarnu zaštitu, koji mora da prođe novu proceduru. To podrazumeva vreme i saglasnost , da bude potvrđen, kako bi se dobila upotrebna dozvola“ rekao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Za nedelju do dve dana očekuje se da bude ispunjen i ovaj uslov, da se dobije upotrebna dozvola

Na komentar novinara da direktor „Mare“ tvrdi da je gradska uprava ta koja koči ceo postupak, Bulatović je kazao  „Ne ulazim u to“.

Objekat u kome bi na neko kraće vreme bila smeštena deca, pre svega sa Daunovim sindromom ali i ostali sa invaliditetom,  je počeo da se gradi 2016. godine kada je obećano da će zgrada biti završena za godinu dana.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o