Uručeni ugovori za projekte u kulturi koje sufinansira grad Niš

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila je ugovore za odobrene projekte u 2022.godini u kulturi i za mobilnost umetnika. Dodeli ugovora prisustvovala je Adriana Anastasov, gradska većnica za kulturu i turizam. Opredeljen budžet za projekte  u kulturi iznosio je pet miliona dinara , sredstva usmerena na relizaciju  iznose četiri miliona. Komisija za projekte u kulturi po Konkursu za mobilnost umetnika odobrila je  pet projekta od pristiglih sedam. Opredeljena sredstva za mobilnost umetnika  su milion, a utrošeno je 840,750 dinara.

 „Ljudima koji su ove godine konkurisali i koji su prošli Komisiju čestitam i drago mi je što imate viziju i što imate posebnu  misiju. Kao Grad podržaćemo sve ono što  vi zamislite i što komisija proceni da  zaslužuje podršku Grada. Drago mi je što je ove godine stiglo  više projekata nego prošle i verujem da će iduće biti  još više dobrih ideja koje ćemo podržati“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

 Ona je dodala da je za kulturu i mobilnost umetnika u ovoj godini u budžetu grada izdvojeno 5 miliona dinara.Naglasila je da će Grad imati u vidu to da, kako se budžet  povećava, u 2023.godini bude više para.

                        „Verujem da ćete sve ovo što ste zamislili  kroz projekte i da realizujete i da oplemenite sve ono što naš grad  iz oblasti kulture može da ponudi. Želim da iduće godine budete još uspešniji u idejama, a Grad je tu da sve  vaše ideje, čak i one koje želite da podarite gradu a da nemju finansijsku potporu, podržimo i uvrstimo u  naš program razvoja grada“, istakla je gradonačelnica Sotirovski.

                      Prema rečima gradske većnice Andriane Anastasov, koja se zahvalila svima koji su konkurisali ove godine, ohrabrujuće je i to što su se, pored onih udruženja i pojedinaca koji su konkurisali i prošle godine, sada ima i novih udruženja i pojedinačnih umetnika.

                     „Prošle godine odobreno je ukupno 29 projekata, a ove  godine je odobren 31 projekat od pristiglih 53. Članovi Komisije su se trudili da sagledaju širokt spektar iz oblasti kulture, ali bilo je i  nekoliko prioriteta koji su navedeni u u Konkursu. To je  podsticanje kulturnih programa iz oblasti muzike, očuvanja  kulturno-istorijskog nasleđa Grada Niša, negovanje kulture sećanja i podsticaj razvoja kreativnih industrija i savremenog stvaralaštva“, kazala je Anastasov.

                    Udruženje „Car Konstantin“ se nalazi na spisku za sufinaniranje projekta.

                   „Novac koji smo dobili od Grada uložićemo u štampanje drugog  izdanja Enciklopedije Niša i biće  zajedno 70 primeraka, a za ostalo sakupljamo  priloge kako bi mogli da odštampamo stotinak primeraka“, kaže Novica Ranđelović.

                   Udruženje za negovanje tradicije „Višnja“ takođe je dobilo sredstva od Grada za realizaciju svog projekta.

                   „Već  pet godina organizujemo „Čuvare nasleđa“ a ovim sredstvima nastavićemo sa ovom projektom koji podrazumeva obuku  mladih kada se radi o strarim zanatima, da im ukažemo na vredsnost našeg kulturnog i istorijskog nasleđa.  Naše najveća vrednost je upotreba ruku i rad, tkanje, vez, pletenje. To pokušavamo da naučimo našu decu, da oni shvate koliko je to što urade vredno  i da u rukama imaju neku od ovih veština“, ističe Maja Sević.

                 Za održavanje tradicinalnog festivala Balkan rok izdojeno je 150.000 dinara. Suština festivala koji se održava 11 godina da se mladi autorski rok bendovi prijave, izaberemo najbolje i obednik dobije kao nagradu snimanje u studiju.

                  Među dobitnicima sredstava za sufinansiranje projekata nalaze se i izviđači.

                  „Naša ideja je da mlade naučimo nešto više o fotografiji, a projekat nosi naziv „Izviđačstvo kroz fotografiju“.Pronašli smo neke naše stare fotografije, a Sveu izvišača postoji već 112 godina, i želimo da ih  uporedimo sa novim fotografijama koje bi nastale na istom mestu kao i stare. Nakon toga organizovaćemo izložbu na kojoj će  te fotografije biti prikazane. Od grada smo dobili 200.000 dinara, a obučićemo 30 naših mladih članova“, kaže Darko Pavlović ispred Saveza izviđača Grada Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare