Uručena najviša niška priznanja

NIŠ

Povodom Dana grada Niša, 11. januara, na svečanoj sednici Skupštine grada u Oficirskom domu laureatima  najvišeg gradskog  priznanja Grada Niša “11 januar” uručene su nagrade .

Nagrade su dobili Elektronski fakultet Niš, Narodna biblioteka “Stevan Sremac” Niš, Prizrenska bogoslovija “sveti Kirila i Metodina” Niš. Od pojedinaca ovo visoko priznanje dodeljeno je Bojanu Jovanoviću, naučnom savetniku- antropologu i Aleksandru Grboviću, upravniku Kazneno popravnog zavoda u Nišu.

“Bogoslovija svojom 150-to godišnjim postojanjem svedoči oo živome Bogu, o živome srpskom narodu. To je ovaj grad prepoznao da smo eto nešto doneli da probudimo, pobudimo, pokrenemo, I da nam svima na neki način bude bolje”, rekao je profesor dr Milutin Timotijević, rektor Prizrenske bogoslovije Kiril I Metodine u Nišu.

Za posebne rezultate u oblasti obrazovanja i nauke nagradu je dobio Elektronski fakultet u Nišu.

“Trenutno imamo tri velika cilja, a too je izgradnja Studenskog kreativnog centra , najviše namenske lamele I našeg tehnološkog parka. I baš juče smo imali jednu visoku delegaciju , jedan radni sastanak na čelu sa ministarkom Anom Brnarić.” Rekao je dekan Elektronskog fakulteta u Nišu, prof. dr Dragan Janković.

Među nagrađenima je narodna Biblioteka Stevan Sremac.

“Ljudi su definitivno prepoznali istinsku vrednost koju ima Biblioteka, a ja kao čovek koji je trenutno na toj poziciji direktora Biblioteke mogu da kažem da sam se trudila da ličnim primerom pokažem da treba srcem da se radi”, rekla je Sonja Šuković , direktorica Biblioteke Stevan Sremac u Nišu.

Od kada je pre četiri godine došao na mesto upravnika Kazneno popravnog zavoda Aleksandar Grbović uspeo je da od ustanove za izvršenje kaznenih mera koji je na lošem glasu, učini Zavod za primer.

“Trudimo se da utičemo na njihovu svest, sa oni shvate gde su grešili , da čine dobra dela, tako da oni imaju mnogo primera gde su pokazali da se menjaju , od učešće u saniranju posledica , poplava, prikupljanju novca za onolelu decu, pomaganju narodnim kuhinjama, do uređenja grada Niša, pomoći javnim preduzećima,” rekao je upravnik KPZ Grbović.

Dobitnik visokog priznanja je antropolog Bojan Jovanović, autor  značajnog naučnog, filmskog I književnog opusa u kojima značajno mesto imaju radovi posvećeni proučavanju kulture Niša.

“ Mi uživamo u ovim trenucima, ali moramo biti svesni njihove prolaznosti, I značaja onog što mnogo važnije a to je kontinuitet , principijelnost u radu I vrednosti do kojih smo došli.

Ovo je 22 put kako se nagrade dodeljuju pojedincima i kolektivima koji su u predhodnoj godini ostvarili izuzetne rezultate u oblastima kojima se bave i koji doprinose afirmaciji grada Niša u u oblasti privrede, umetnosti, nauke, medicine, arhitekture, urbanizma, novinarstva, obrazovanja I sporta. Nagrada se sastoji od diplome, statuete “Oslobodiocima grada Niša” I novčanog iznosa od 100.000 dinara.

Komisiji za nagrade pristigla su 54 predloga. U određivanju laureata komisija je bila  jedinstvena.

“ Kao što smo obećali da niko od političara neće dobiti nagradu, kruterijumi su bili da ima što više onih koji su predložili potencijalnu ustanovu, kolektiv ili pojedinca. I apsolutno, rezultati rada” rekao je predsednik Komisije za dodelu najviše nagrade grada Niša Rade Rajković.

Najveće gradsko priznanje dodeljuje se u znak sećanja na oslobođenje Niša od Turaka, 1878. godine. Ove godine navršava se 139 godina od ovog značajnog dana.

Svečanost su obogatili svojim nastupom Crkveni hor “Branko”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare