Obeležen Dan oslobodjenja Niša

NIŠ

 

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša na centralnom gradskom trgu, danas je obeležen praznik – 11 januar, Dan oSlobođenja Niša od Turaka. Ove godine navršava se 139 godina od značajnog datuma u istoriji srpskog naroda, kada je grad Niš, posle četvorovekovnog ropstva oslobođen.

U borbi za oslobođenje Niša poginulo je 120 srpskih vojnika, a 791 je ranjeno.

Vence na spomenik na Trgu kralja Milana položili su gradonaelnik Niša Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Rade Rajković, predstavnici vojske i policije i Udruženja boraca.

„Narod koji ne poštuje svoju tradiciju, ne poštuje ni budućnost. Sa žaljenjem se sećamo svih žrtava koji su dali svoje živote u oslobodilačkom ratu. Niš i Srbija su uvek vodili oslobodilačke, nikada osvajačke ratove. Na žalost, naš grad ima takav geografski položaj da je na raskrsnici puteva i da smo stalno bili na meti osvajača“, istakao je Rade Rajković.

Srpsku zastavu na Stambol kapiju niške trvđave postavio je  Todor  Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje. Tom prilikom oslobodilac grada, knjaz Milan Obrenović ispred tvrđave je  sa ponosom rekao -„Ova zastava  nas  je znak, da svaki građanin, ma koje vere bio, može računati na blagonaklonu zaštitu kneza. Ja vas pozdravljam kao zastupnik pravde, kao branilac slobode jednake za sve građane, za sve veroispovesti”.

Srbija je već tada nagovestila da će biti balkanski pionir demokratije  i  da će slediti principe modernih evropskih društava.

Dan kada je oslobođen Niš, predstavlja prekretnicu u stvaranju moderne srpske države. Pre 139 godina oslobođeno je 5 okruga – nišavski, pčinjski, toplički, jablanički i pirotski, a u maju mesecu iste godine Srbija je na Berlinskom kongresu postala nezavisna država.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x