Uredjuju kanal u Lipovici

 

LESKOVAC

U toku su radovi na uređenju kanala “Studenka” u Lipovici, na potezu od železničke pruge do propusta na lokalnom putu u centru sela, u dužini od 1.400 metara.

Vrednost radova na regulisanju kanala je 361.000 dinara, a rok za završetak radova, koji su počeli danas, je tri dana.

“Ovaj kanal je od velikog značaja za mesnu zajednicu Lipovica. Inače, 2010.i 2014. godine naša mesna zajednica je bila ugrožena poplavama i trećina sela je bilo zahvaćeno poplavom, pre svega zbog izlivanja reke Jablanice. Regulacijom njenog toka i regulacijom ovog kanala ta zaštita će biti maksimalna. Ovaj kanal će povući podzemne vode iz ovog dela koji je najniži, tako da će selo maksimalno biti zaštićeno od poplava”, rekao je Bratsilav Jovanović, predsednik mesne zajednice Lipovica.

Uređenje kanala “Studenka” u Lipovici deo je operativnog plana odbrane od poplava za vode drugog reda na teritoriji grada za 2016. godinu, koji je usvojila Skupština grada na sednici od 28. juna ove godine. Planom su utvrđene lokacije koje predstavljaju potencijalnu opasnost, i radovi na ovim lokacijama počeli su od 15. septembra.

Gradonačelnik Leskovca rekao je danas da  su od polovine avgusta do danas  izvedeni radovi na više lokacija, u Donjem Sinkovcu, Bunuškom Čifluku, Donjoj Bunuši, Radonjici, Todorovcu, Strojkovcu, Nakrivnjju, Šišincu, Zalužnju. Pored Lipovice, narednih dana biće završeni i radovi u Razgojni na deonici “Babički potok”. Ukupna vrenost svih ovih radova je 3.820.000 dinara.

“Ovi kanali imaju dvostruku ulogu, mogu biti drenažni, sa ciljem upijanja viška vode na poljoprivrednim površinama, a u slučaju pojave obilnih padavina imaju funkciju zaštite od poplave. Poslednjih godina intenzivno radimo na čišćenju kanala na teritoriji našeg grada kako bi zaštitili stanovnike, materijalna dobra i poljoprivredne parcele”, rekao je Cvetanović.

“Još uvek radimo one lokacije za koje mislimo da predstavljaju potencijalnu opasnost u slučaju velikih kiša, nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti u dalji investicioni ciklus, pre svega mislim na Tulovsku reku gde se rešavaju imovinsko-oravni odnosi što je uslov za početak radova. I u 2017. ćemo još uvek biti na lokacijama koje predstavljaju opasnost za poplave”, rekao je načelnik Gradske uprave za privredu i poljoprivredu Boban Sokolović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare