Uputstvo za kupovinu ruskog gasa

NJUJORK

Evropska unija usvojila je uputstvo koje njenim članicama omogućava da nastave da kupuju ruski gas i da ispune zahtev Moskve da on bude plaćen u rubljama, a da pritom ne prekrše sankcije, objavio je Blumberg.

Kako prenosi američka agencija, Evropska komisija je na zatvorenom sastanku u petak obavestila svoje članice da se u novom uputstvu pojašnjava da kompanije mogu da otvore namenske račune u Gasprom banci i da gas plate u dolarima ili evrima, s tim što će nakon toga tražiti potvrdu da su izmirili ugovorne obaveze.

Ukoliko kompanije koje kupuju ruski gas ispune te uslove, neće se smatrati da krše sankcije koje je Rusiji uvela Evropska unija, navodi se u uputstvu, prenosi Tas.

Izvor Blumberga je naveo da je tokom sastanka bilo dosta neslaganja, jer su Nemačka, Mađarska, Francuska i Italija podržavale taj plan, dok je Poljska dovela u pitanje zakonitost takve odluke.

Neke države su bile nezadovoljne zbog toga što se u novom uputstvu ne nevodi eksplicitno da li evropske kompanije mogu da otvaraju račune u rubljama u Gasprom banci.

Evropska unija je do sada to tretirala kao kršenje sankcija, ali se u novom uputstvu to ne navodi, piše Blumberg.

Američka agencija je pre nekoliko dana objavila da je oko 20 evropskih kompanija koje kupuju ruski gas već otvorilo namenske račune u Gasprom banci, a da je još 14 od banke tražilo dokumentaciju neophodnu da to urade.

Prema uredbi koju je 31. marta potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, kupci gasa iz Evropske unije moraju da otvore račune u rubljama u Gasprom banci. Gas bi plaćali dolarima ili evrima, koje bi banka menjala za rublje i ta sredstva bi potom prebacivala na račune koje su kupci otvorili

Izvor:FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare