Algoritmi od kuhinje do berze

NIS

   Povodom obeležavanja jedanaestog Maja meseca matematike Naučni klub Regionalnog centra za usavršavaje zaposlenih u  obrazovanju Niš organizovao je izložbu „ Algoritmi od kuhinje do berze“ koja je namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola. Otvorena je za posetioce od  8 do 15 sati.

              „Živimo u eri algoritima a ako bismo se vratili samo generaciju ili dve unazad većina ljudi ne bi imala predstavu o čemu se radi. Međutim algoritmi danas ispunjavaju svaki pedalj naše civilizacije. Ne samo što su našim mobilnim telefonima i u lap topovima,  već su i u automobilima, kućnim aparatima i igračkama. Oni određuju i let letenja, a potom upravljaju i avionima. Na njih se oslanjamo i kada donosimo važne odluke u životu“, kaže Jelena Anđelković, koordinator Naučnog kluba RC Niš

                      Izložba je otvorena zajedno sa učenicima sedmog  razreda osnovne škole “Čegar” iz Niša,  Učenici su se upoznali sa primerima algoritama za oblačenje, za društvene mreže, za pronalaženje srodne duše, za najkraći put, za sklapanje Rubikove kocke, za pravljenje pice, za pretraživanje i sortiranje, za šifrovanje podataka i upotrebu na berzi.

                   Naučnom klubu u Regonalnom centru u Maju mesecu matematike pridružio se i Prirodno-matematički fakultet u Nišu. Grupa nastavnika sa Departmana za matematiku  obeležava Maj mesec matematike nizom prigodnih naučno-popularnih predavanja. Тeme o kojima će biti reči su vrlo raznovrsne i aktuelne, a nivo izlaganja je pogodan i za učenike završnih godina srednjih škola. Sva predavanja su preko aplikacije Zum.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare