Uprkos problemima Zdravstveni centar Vranje funkcioniše

VRANJE

U ovom trenutku Zdravstveni centar Vranje ima dugovanje od milijardu i 100 miliona dinara, dok je račun ove zdravstvene ustanove blokiran na 100 miliona dinara.

Zbog toga je Vranje „crna tačka zdravstvenog sistema Srbije“.

Ovaj problem može da reši samo Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada Republike Srbije, rekao je na konferenciji za novinare, direktor ZC Vranje, dr Dragan Veličković.

On je govorio i o kvoti za zapošljavanje, koje je resorno ministarstvo odredilo za ovu medicinsku ustanovu. Reč je o samo tri lekara i 15 medicinskih sestara. To je nedovoljno, ako se zna da vranjski Zdravstveni centar pokriva oko 250.000 korisnika.

„Nama nedostaju svi profili, ortopedi, urolozi, onkolozi, nefrolozi, patolozi, biohemičari. Da bi mogli normalno da funkcionišemo moramo poslati lekare na specijalizaciju. Nije bitno imati samo kadrove već je neophodan i kvalitet onih koji pružaju zdravstevne usluge. Nama je potrebno 15 lekara i 30 medicinskih sestara za skoro sva odeljenja i službe“, rekao je direktor, dr Veličković.

On je dodao da će resornom ministarstvu uz pomoć Zavoda za javno zdravlje i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja uputiti dopis za preispitivanje odluke.

„Očekujem skoro raspisivanje konkursa za prijem novih zdravstvenih radnika, po odobrenoj kvoti, ali je neophodno da Komisija za racionalizaciju kadrova Vlade to odobri“, rekao je dr Veličković.

Iako su došli u situaciju da zbog velikih dugova iz ranijeg perioda dobavljači neće da sarađuju, pacijenti ne treba da brinu.

„Laž je da Zdravstveni centar ne funkcioniše. Prevazišli smo težak period od pre šest meseci. Sada se kontinuirano isporučuju hrana, lekovi i energenti. Nemoguće je za šest meseci, koliko traje mandat novog rukovodstva, rešiti sve nagomilane probleme, koji datiraju iz ranijeg perioda“, ističe direktor.

Zato je poručio građanima Pčinjskog okruga da ne brinu jer će ova ustanova zajedno sa Vladom Srbije i lokalnom samoupravom učiniti sve da se situacija u centru popravi.

Na pres konferenciji je rečeno da je za teško stanje u zdravstvu Vranja i Pčinjskog okruga kriv dr Jovica Stojanović, koji je decenijama krojio kadrovsku politiku u ovoj zdravstvenoj ustanovi i po horizontali i po vertikali.

Dr Stojanović je posle mnogo godina sklonjen sa svih važnijih pozicija u zdravstvu. Sada je predsednik Novog sindkata Zavoda za javno zdravlje i nema pravo da rukovodstvo Zdravstvenog centra naziva „grobarima vranjskog zdravstva“, rekao je dr Veličković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare