Bez većeg napretka u sprovodjenju reformi i poglavlja 23 i 24

NIŠ

Koliko je Srbija napredovala u sprovođenju refomi u oblastima pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24)  – razgovaralo se danas prilikom predstavljanja najnovijeg Izveštaja o napretku Srbije koju je sačinila Koalicija PrEUgovor, u EU info kutku u Nišu.

Poglavlja 23 i 24 su najbitnija  poglavlja u pregovaračkom procesu između Srbije i Evropske unije. Odnose se na oblasti pravosuđa, osnovnih prava , borbe protiv korupcije, bezbednost, trgovine ljudima. Za poslednjih šest meseci, za period na koji se izveštaj odnosi, nisu uočeni veći pomaci u napretku, rečeno je danas.

„Ono što smo konstatovali u poslednjem izveštaju je da u poslednjih šest meseci nije bilo potrebnog napretka, nije bilo velikog pomaka u onim oblastima koje smo mi pratili kao sedam organizacija civilnog društva. Zabeležena je izvesna stagnacija zato što je došlo do zastoja u određenim zakonodavnim aktivnostima , s obzirom na to da Skupština Srbije nije radila“, rekao je Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije koji je ujedno i urednik Izveštaja o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24.

Astra svake godine pravi analize pravosidnih presuda za krivična dela trgovine ljudima. Zaključak ove organizacije je da Srbija ima dobre zakone  i dokumente, kako međunarodne tako i evropske ali je problem u praksi.

„Žrtve trgovine ljudima i različitih vidova eksploatacije retko kada su u potpunosti zaštićene u toku pravosudnih postupaka. S druge strane imamo prisutnu sekundarnu viktimizaciju svih žrtava koja mora da se pojavljuje iz ročišta u ročište i da mora da prepričava traumu i eksploataciju koju je preživela, gde se ne koriste video linkovi koji su takođe dostupni sudovima, ali ne postoji dovoljno senzitivnosti zaposlenih u sudovima i tužilaštvima koji bi prepoznali problem žrtava ne samokrivičnog dela trgovine ljudima nego svih krivičnih dela sa elementima nasilja.  Ono što smo mi još prepoznali u pravosuđu je da su blage kazne za trgovce ljudima . U prethodnoj godini, 2016. najveći broj kazni je bio uzmeđu tri i pet godina što j nešto iznad zakonskog minimuma „ rekla je Katarina Ivanović iz ASTRE ( Akcije protiv tgovine ljudima)

Većih pomaka nema ni u  oblasti reform policije, koja je takođe obuhvaćeno je poglavljem 24 .

„Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova napravila je akcioni plan za poglavlje 24 gde je uzložila svoje viđenje kako bi ta reforma trebalo da izgleda. Glavna stvar je organizaciona reforma policije koja je krenula sa usvajanjem zakona o policiju u januaru 2016. godine i prelazak sa reaktivnog načina rada , kako je policija do sada radila, na proaktivni pristup radu. Treba poboljšati ljudske resurse na određenim pozicijama i najbitnije je da se pređe na policijsko obaveštajni model rada gde bi na osnovu obaveštajnih podataka srpska policija mnogo efikasnije i racionalnije raspolagala svojim resursima u radu“, naglasio je Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku.

Ono što je istaknuto na današnjem skupu koji je organizovala organizacija PROTECTA iz Niša je da nema mehanizama na osnovu kojih se mogu pratiti određene promene do kojih dolazi u oblastima koje su teme ove analize. . Država izveštava o tome da se nešto promenilo ali ne i šta je to što se promenilo.

Kolalicija prEUgovor je prva mreža organizacija civilnog društva koja je osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Koalicija je formirana 2013. godine sa misijom da predlaže mere za podsticanje unapređivanja oblasti koje su relevantne za pregovarački proces.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare