Upoznaj okolinu da bi je više voleo

LESKOVAC

Uveliko teku pripreme za realizaciju učeničkih ekskurzija. U ponudama Jagodina, Beograd, Vrnjačka Banja – zaboravljeno bogatstvo juga Srbije

Ovih dana je u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Brestovcu održan sastanak Saveta roditelja. Jedna od tačaka dnevnog reda je bila realizacija učeničke ekskurzije učenika razredne i predmetne nastave.
Konstatovano je da iz opravdanih razloga u nekoliko poslednjih godina ekskurzije nisu realizovane i pored toga što je postojalo interesovanje učenika i roditelja. Predstavnici Saveta su naglasili da je za učenike razredne nastave lakše odrediti destinaciju. Istakli su da je i cena jedan od razloga za organizovanje ekskurzije u okrugu.

Osnovcu bi mogli da se upoznaju sa lepotama juga Srbije. Na samo tridesetak kilometara od Leskovca nalazi se arheološki lokalitet Justinijana Prima, grad iz 6. veka, koji se prostire na površini od 4,2 hektara i nalazi se u predivnom ambijentu. Podigao ga je car Justinijan (527-565.g.). Grad je oivičen dvema rekama, Svinjaričkom i Caričinom, i prostire se na blagim padinama planine Radan.
U blizini Leskovca nalazi se i reka Vučjanka koja izvire na Kukavici na oko 1.100 metara nadmorske visine. Poslednjih godina je sve posećenija od turista, te je uređeno i nekoliko kupališta. Na ovoj planinskoj rečici, zbog hladne vode, kupališna sezona traje kratko, od juna do avgusta. Na njoj se može videti i Hidroelektrana, druga u Srbiji, koja i danas radi. Sagrađena je 1903. godine i do danas je zadržala svoj autentični izgled. Zbog izuzetne mekoće vode ovde je izgrađena i prva fabrika tekstilne industrije u Srbiji. Fabrika je sagrađena 1884.g. u selu Strojkovcu i sada je to Muzej tekstilne industrije, jedinstven u Srbiji. Od tada počinje razvoj tekstila i proizvodnje odevnih predmeta na ovom području, zbog čega je Leskovac nazvan Malim Mančesterom.
Trebalo bi posetiti i Spomen park u Bojniku, koji je od Leskovca udaljen dvadesetak kilometara. Park je podignut na mestru gde su Bugarski fašisti 17. februara 1942. godine zverski ubili preko 500 žitelja Bojnika, među kojima je bilo i mnogo žena i dece. Tačan broj nastradalih nije utvrđen, ali je ovo najaveći zločin u Drugom svetskom ratu na području juga Srbije. Ovakva zvesrtva treba upamtiti, a deci bi nakon vizuelnog kontakta sa Spomen parkom, ovo sigurno ostalo u sećanju.
Trebalo bi posetiti i ekološki biser juga Srbije Vlasinsko jezero, koje je poslednjih godina omiljena destinacija mogih turista iz Srbije , ali i iz Severne Makedonije i Bugarske. Jezero je smešteno ma nadmorskoj visini od 1.213 metara i najviše je jezero u Srbiji. Prostire se na površini od 16,5 hektara i drugo je po veličini u Republici. Jezero je okruženo planinama Plana, Gramada, Verdenik i Čemernik. Svakog minuta prima po dva kubika vode, a u njega se ulivaju Vlasina, Jerma, Božička reka, Lisinska reka, Ljubatske reka, Strvna i Čemernica. Posmatrajući i njihove pritoke sliv jezera čini preko 100 reka. Izuzetno je bogato florom i faunom i prelep prizor ostavlja bez daha.
Na stotinak kilometara od Leskovca, u opštini Kuršumlija, nalazi se Spomenik prirode – Đavolja varoš. U Đavoljoj i Paklenoj jaruzi nalaze se 202 zemljane figure, sa kamenim kapama na vrhu i visoke su od 2 do 15 metara, a široke i do 3 metra. Ovaj spomenik je bio najbolje plasiran evropski kandidat u svojoj kategoriji, kao jedan od 77 kandidata za 7 svestkih čuda. Spomenik je svrstan u 7 srpskih čuda. Poznat je i po dva izvora jako kisele vode. Nedaleko od Đavolje varši nalaze se dve izuzetno posećene banje, Prolom banja i Lukovska banja.
Posetom ovih lokaliteta bio bi zadovoljen vaspitno-obarzovni cilj učeničkih ekskurzija, koje na žalost poslednjih godina sve više poprimaju turistički naglasak. Posetom pomenutih destinacija deca bi više zavolela svoj kraj, manje bi se nalazili u autobusu, a više u prirodi i ekskurzije bi bile znatno jeftinije, jer bi se izbegla putovanja do Jagodine (Muzej voštanih figura i ZOO vrt) i ostalih gradova u Republici. Ponude kakve ima jug Srbije su zaista retke.
Za obilazak mesta u Nišu trebalo bi izdvojiti ceo dan i posetiti Ćele kulu, Medijanu, simbol grada Niša tvrđavu, Čegar, Koncentracioni logor “Crveni krst”.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
1 godina pre

Lepa inicijativa, nema šta. Ja sam malo stariji, pa se sećam da je u Kopašnici bilo neko dečje odmaralište, ali je grad odustao od njega. A oko 1975. godine tu su boravila deca iz Hrvatske.
Lepo je što ste naveli bar neke od lepih lokacija, a ima ih još. Možda za buduće teme.

Jovan
Jovan
1 godina pre

Ovo je jedino čime se možemo pohvaliti. Zaista smo bogati što se destinacja tiče ali se moramo potruditi da privućemo i škole iz drugih krajeva Repulike. Bravo za opravdanu popularizaciju juga.

petar ilić
petar ilić
1 godina pre

Ovo je fantastično. Trebalo bi prihvatiti ovaj prelog u svim osnovnim školama u Leskovcu. Napokon jedno normalno razmišljanje. Jug zaista ima potencijal.