Upotreba sportskih suplemenata – da, možda, ne?

LESKOVAC

U velikoj sali Skupštine grada  danas je održan  edukativni seminar za sve trenere sportskih klubova, aktivne sportiste i rekreativce pod nazivom „Sportski suplementi – da, možda, ne?“ u organizaciji Leskovačkog saveza sportova.

Tema seminara je bila upoznavanje sa upotrebnom vrednošću sportskih suplemenata, jasna demarkacija između suplemenata, hrane, lekova i dopinga, zakonska regulativa prodaje i prometa sportskih suplemenata, mere opreza koje se tiču upotrebe suplemenata (interakcije sa zdravstvenim stanjem), jasno sagledavanje uzročno-posledičnih odnosa između upotrebe sportskih suplemenata, trenažnog procesa i načina ishrane, kao i prioriteti pri odabiru i korišćenju sportskih suplemenata.
Predavači su bili dr Slaviša Stojić, lekar, pomoćnik generalnog sekretara Leskovačkog saveza sportova i Predrag Milenović, doktor fizičkog vaspitanja i sporta.
Stojić je rekao da treba biti obazriv, odmeren i selektvan.
„Uvek treba dati sve argumente koji se tiču svih aspekata upotrebe suplemenata, od zdravstvenih do zakonskih. Svako ima mogućnost izbora, a da bi izbor bio pravi i slobodan mora da postoji dovoljno informacija o uzročno-posledičnim odnosima koji se tiču tog izbora, jer sve što radimo, radimo na sopstvenu odgovornost. Lično kažem da, za suplemente proizvođača koji su ispunili sve zakonske propise u pogledu uvoza, distribucije i slično, da, za suplemente koji imaju doping fri oznaku koja se izdaje od strane sertifikovane laboratorije antidoping agencije Srbije, da za razum, realnost i objektivnost.“

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zoran Andjelkovic
Zoran Andjelkovic
7 godine pre

Cestitam na odrzanom predavanju na temu dopunjivaca -suplemenata u sportu . Licno sam iz zdravstvenih razloga , poceo da koristim dopunjivace ishrani prirodnog porekla, jos pre 10 godina, najpre u cilju detoxikacije organizma, a zatim u cilju regeneracije celija, a danas da bih odrzavao svoje zdravlje. Zahvaljujuci njjima, uz fizicku rekreativnu aktivnost, uz pravilno i dovoljno koriscenje kvalitetne vode, vezbe disanja ,dovoljno nocnog sna , boravak na dnevnoj svetlosti, i korigovanu ishranu, dosao sam u situaciju, da upravo vec dest godina, nema potrebe da koristim nikakve farmako proizvode , mislim na lekove, sa nizom nus pojava, .Nekad, pre deset godina koristio sam 2 god. pet razlicitih lekova, jer sam imao Kardio vaskularne , stomacne i kostano zglobne probleme, uz napomenu da cu njih morati da koristim do kraja zivota. Medjutim, postoje i druga resenja, , zahvalan sam ljudima koji su me uputili u oblast, dopunjivaca ishrane prirodnog porekla, i detaljnije u tzv. ” OKINAVA | , japanski program, tako da danas u 62. god. zivim jako kvalitetan zivot, koji bih svakom pozeleo. Samo primena znanja ce nas uciniti zdravijim, a izbalansiran i pravilan pristup svim poljima zivota , ucinice nas zivot harmonicnim, licno , porodicno i drustveno odgovornim..

Mirko
Mirko
7 godine pre

Bilo bi dobro da bude vise ovakvih edukacija nego zivimo u 19. veku

Suple Momenat
Suple Momenat
7 godine pre

nemoj onda da ih prodaješ omladini nego idi zaposli se moli za posao gradonačelnika.