Upis u srednje škole i ove godine elektronskim putem preko portala Moja srednja škola

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

Sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu, i ove godine,  obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, putem portala Moja srednja škola. Na teritoriji koju pokriva Školska uprava Niš, a obuhvata srednje škole u tri upravna okruga, Nišavski, Pirotski i Toplički, završni ispit polagaće  3.370 učenika osmog razreda koji će konkurisati i za upis u srednje škole. Od tog broja 3.150 osmaka redovno završava osnovnu školu dok je njih 200 starije od 17 godina i oni su osnovnu školu završili preko programa obrazovanja odraslih.

                              Umesto 7 mesta koje su roditelji do sada morali da posete, od prošle godine, jednim pristupom na portalu Moja srednja škola mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis deteta u srednju školu.

                               Na navedenom portalu roditelji i drugi zakonski zastupnici će moći elektronskim putem, u periodu od 4. do 7. aprila, prvo da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani u srednjim školama od 13. do 22. maja, a roditelji će uvid u rezultate moći takođe da pogledaju onlajn.

                            Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 27. do 29. juna. Roditelji će takođe imati uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu Moja srednja škola 1. jula. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita.

                               I ove godine lista želja će moći da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do  6. jula. Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

                      Na samom kraju, roditelji će 13. jula  na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

                          Upis u srednje škole će moći da se obavi kompletno elektronskim putem, koristeći navedeni portal. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen  i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare