Upis dece u škole i vrtiće preko portala e-Uprava

BEOGRAD-LESKOVAC

Prijava dece u predškolske ustanove i škole je od ove godine dostupna roditeljima u celoj Srbiji.

Usluga je veoma jednostavna i podrazumeva da registrovani korisnici na portalu  eUprava (www.euprava.gov.rs) izaberu uslugu eVrtić i u pet minuta popune potrebne podatke i prijave svoje dete u vrtić, kaže  direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović

Dodaje da  se , ohrabreni ovom uslugom eVrtić, ove godine po prvi put sprema i elektronski upis u osnovnu školu.

„Upis je obično počinjao 1. aprila, sada se pomera za 1. jun, a mi smo, da bi roditelji videli kako ta usluga radi, i da bi stupili u inicijalni kontakt sa školama, omogućili uslugu iskazivanja interesovanja za upis“, objašnjava Jovanović.

Preko portala  eUprava  registrovani korisnici mogu da izaberu školu u koju žele da upišu svoje dete i da pokažu interesovanje za tu školu.

Postoji više mogućnosti.

„ Oni to mogu uraditi preko portala ili da telefonom pozovu školu u koju nameravaju da upišu svoje dete, a negde oko 25. maja će biti aktivirana prava usluga upisa u osnovne škole, kada će roditelji putem interneta moći da odaberu termin u školi gde žele da upišu dete, moraće jednom da odu do te škole kako bi dete obavilo razgovor sa psihologom i neće morati da nose nijedan dokument“, objasnio je Jovanović.

„Reforma javne uprave je ključni korak za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, smatra šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

„Neophodne su strukturne promene u funkcionisanju i organizaciji centralne i lokalne uprave. Kulturološke promene u odnosu između administracije i građana takođe treba da prate ovaj proces“, objašnjava Fabrici.

Po njegovim rečima „reforma javne uprave je jedinstveno sredstvo za uvođenje evropskih principa dobrog upravljanja, u koje spadaju: efikasnost, odgovornost, transparentnost, pouzdanost i iznad svega, uključivanje građana u procese donošenja odluka. Reforma javne uprave donosi i potpunu modernizaciju uprave kroz digitalizaciju informacija i procesa, uključujući nove načine pružanja usluga građanima i preduzećima“, zaključio je Fabrici.

A kako sve ovo izgleda primenjeno u praksi na lokalu, pitali smo direktorku Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Leskovcu Tamaru Janković.

Rekla nam je da je upis dece u prvi razred,  zbog aktuelne situacije zbog pandemije korona virusa  i vanrednog stanja, počeo malo kasnije.

„Roditelji su iskazivali interesovanje za upis dece preko E-uprave, a onim roditeljima koji se nisu snašli smo omogućili da nam se obrate mejlom, gde su slali podatke. Naš mejl je upisprvaka.svetozar@gmail.com „, objašnjava Janković.

Škola je ove nedelje počela da radi .

„ Po jedna koleginica iz stručne službe je svakog dana tu, neki pomoćni radnik i ja, tako da su rodtileji počeli da dolaze i upisuju svoju decu“, dodala ej Jnaković.

Kaže da preko portala e-Uprava imaju dvadesetak prijava, ali da, sem ovih, ima još prijava.

„Ove godine ćemo imati, kao i svake godine, decu za tri odeljenja. Sva ona deca koja nisu teritorijalno pripadala ovoj školi su podnosila zahteve do 1. februara i tu imamo oko 32 zahteva. Očekujemo standardno stanje, kao i prošle godine, ništa manje i ništa više“, rekla nam je Janković..

Iskazivanje interesovanja za upis dece u prvi razred preko portala eUprava traje do sutra, 15. maja.

Elektronske usluge deo su ukupne reforme javne uprave u Srbiji, koja ima za cilj da javnu upravu učini efikasnijom i transparentnijom i bližom građanima i privredi. Kako bi građani i privreda bili u mogućnosti da dobiju adekvatne usluge koje će štedeti njihovo vreme i novac, EU godinama unazad najznačajniji je partner Srbije u procesu reforme javne uprave. Ta podrška do sada je iznosila preko 200 miliona evra.

Više o reformi javne uprave u Srbiji možete da pronađete na http://mduls.gov.rs/uprava-po-meri-svih-nas/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare