U Vranju epidemiološka situacija iz stabilne prešla u nesigurnu, zaraženo 10 radnika dve fabrike

VRANJE

U dve fabrike nameštaja u Vranju korona virusom zaraženo je 10 radnika.

Prema nezvaničnim saznanjima reč je o Fabrici nameštaja “Dodić” u selu Stropsko i Fabrici za proizvodnju obuće “Deni stil” u Vranju.

Fabrika u kojoj se proizvodi nameštaj prestala je sa radom, jer je virusom covid 19 inficirano osmoro zaposlenih. Biće zatvorena dve nedelje koliko traje inkubacija virusa.

Dr Slađan Stanković, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju ističe da je u fabrici izvršena dezinfekcija i da su članovi porodica zaposlenih stavljeni u izolaciju. Firma je pod epidemiološkim nadzorom. To važi i za zaposlene u drugoj firmi gde je dvoje zaraženo.

“Vrši se istraživanja da li ima još obolelih, testiranja i ispitivanja bliskih kontakata sa obolelima”, rekao je dr Stanković.

On kaže da je najverovatnije  infekciju uneo neko od zaposlenih i da je došlo do oboljevanja. Kod osmoro inficiranih radi se o lakšim kliničkim slikama. Prisustvo virusa Covid 19 potvrđeno je i kod članova njihovih porodice. Jedna od zaraženih radnica je hronični je bolesnik i zbog ozbiljnije kliničke slike prebačena je u Niš na dalje lečenje. U porodici jednog radnika zaraženo je petoro, a u drugoj jedan član. Petoro obolelih je hospitalizovano i radi se o lakšoj kliničkoj slici”, kaže dr Stanković.

Firma “Deni stil” ima 150, a fabrika nameštaja “Dodić” 197 zaposlenih.

Dr Stanković ističe da je epidemiološka situacija u Vranju iz stabilne prešla u nesigurnu.

“Značajno je prisustvo virusa, procenat pozitivnih po najnovijim podacima je sedam odsto od broja uzorkovanih, a bilo je manje tri odsto i to je pokazatelj”, zaključuje doktor .

On je ukazao i na činjenicu da je jedan od razloga širenja zaraze što se ljudi ne javljaju pravovremeno lekaru i pored simptoma koji ukazuju na infekciju korona virusom. Kapaciteti u Vranju, u kovid bolnicama su puni.

“Ne poštuju se mere distance što je očigledno na svakom koraku. Ispred banaka, pošta, javnih ustanova. Građani ne nose maske u zatvorenom. Svako to opuštanje prenese se u porodicu i radne kolektive, to je osnovni razlog zašto je epidemiološka situacija iz stabilne prešla u nesigurnu”, ističe dr Stanković…

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare