UNS i NUNS zabrinuti zbog najavljenih otkaza u kompaniji „Novosti

BEOGRAD

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poslali su pismo direktoru kompanije „Novosti“ Nedeljku Krsmanoviću i glavnom i odgovornom uredniku Miloradu Vučeliću u kojem iskazuju svoju zabrinutost zbog kriterijuma na osnovu kojih se koleginice i kolege novinari i medijski radnici proglašavaju suvišnim u „Novostima“, te im preti otkaz, iako su od neposrednih rukovodilaca visoko ocenjivani.

Naime, naša udruženja su obaveštena od Sindikalne organizacije „Novosti“ – Sindikata novinara Srbije da dnevni list „Večernje novosti“ planira da otpusti 40 zaposlenih novinara i medijskih radnika, da koleginicama i kolegama od kojih neki više od dve decenije rade u kompaniji nije ponuđena obuka kako bi stekli nove veštine za rad, a što je zaposlenima garantovano kolektivnim ugovorom „Novosti“, kao i da se paralelno zapošljavaju novi ljudi koji se zadržavaju u honorarnom statusu i angažovani su preko agencije.

UNS i NUNS ukazuju u pismu da je Sindikat novinara Srbije uputio mišljenje da je Predlog Programa za rešavanje viška zaposlenih donet kršenjem zakonskih rokova. Takođe, rukovodstvu Kompanije „Novosti“ ukazano je da je postupak ocenjivanja zaposlenih – na osnovu kog treba da se zasniva odluka o imenovanju novinara i medijskih radnika koji će dobiti otkaz – sproveden u periodu od 1. januara do 30. juna 2021, a da su Odluka o pokretanju postupka za utvrđivanje viška zaposlenih i izmena te odluke donete kasnije, u drugoj polovini jula. Zaposlenima nije saopšteno da se sprovodi postupak ocenjivanja, što je suprotno sudskoj praksi u Srbiji po kojoj važi da ukoliko se kao kriterijum uzima rezultat rada za utvrđivanje viška zaposlenih na pozicijama gde se smanjuje broj izvršilaca, onda zaposleni moraju unapred biti upoznati sa kriterijumima za ocenjivanje i sprovođenjem postupka ocenjivanja.

Sindikat je dao mišljenje, sa čim su naša udruženja upoznata, da u kompaniji „Novosti“ ovom prilikom  nije ispoštovan uslov da zaposlenog ocenjuje neposredni rukovodilac i da je naveden konkretan slučaj koleginice iz marketing službe koju je, prema navodima Sindikata, ocenjivala osoba koja nije imala uvid u njen rad. Kao još jedna od nepravilnosti na koju je ukazano naveden je podatak da se ukidaju radna mesta i viškom proglašavaju novinarke koje već dve godine ne rade na tim mestima, a rade u „Integrisanoj redakciji“ u koju se zapošljavaju novi ljudi.

Oba udruženja su pozvala poslodavce u toj kompaniji, da se izjasne o prigovorima na ocenjivanje koji su zaposleni uložili, odnosno, da učine sve što je u njihovoj moći da omoguće prekvalifikaciju postojećeg kadra kako bi mogli da se uklope u realizaciju planova za poboljšani rad „Novosti“.

UNS i NUNS su ponudili da organizuju obuku za rad u digitalnim medijima za novinare i medijske radnike kojima preti opasnost da ostanu bez posla u „Novostima“, a koji žele da unaprede znanja i veštine za rad koji će im u budućoj raspodeli poslova biti potreban.

Izvor: NUNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare