Dveri: Medicinski i farmaceutski otpad pronađen kraj osnovne škole u Nišu – vlast je nesposobna da sprovodi Zakon o upravljanju otpadom

NIŠ

Neposredno pred početak nove školske godine, ispred kapije OŠ „Sreten Mladenović Mika“ u niškom naselju Apelovac, otkriveno bure sa opasnim medicinskim i farmaceutskim otpadom. Dodatna ilustracija haosa koji u oblasti upravljanja otpadom vlada je i to da je po izveštajima medija JKP Mediana uklonila pomenuto bure, navodi Gradski odbro Dveri u saopštenju.

“Srpski Pokret Dveri smatra da aktuelni režim u Srbiji, očigledno nije sposoban da sprovodi odredbe Zakona o upravljanju otpadom a koji se tiču upravljanja medicinskim i farmaceutskim otpadom.
Ovo nije prvi slučaj da se ovakav otpad nalazi na ulicama Srbije pa je takvih slučajeva bilo i ranije u Nišu2014. i2019. , Beogradu 2016., Zemunu 2015., Zaječaru 2019., Leskovcu (Donja Jajina) 2019., Novom Sadu 2018. Pančevu 2016.,itd.
Inače medicinski i farmaceutski otpad po domaćoj regulativi pripada indeksnoj grupi otpada 18 Otpadi od zdravstvene zaštite ljudi i životinja i/ili s tim povezanog istraživanja.
Za medicinski i farmaceutski otpad JKP Mediana NEMA DOZVOLU niti za sakupljanje, niti transport, niti tretman, niti odlaganje – odgovarajućeg nadležnog organa (Sekretarijata za zaštitu životne sredine ili Ministrstva zaštite životne sredine).
Obzirom na tu činjenicu SAV medicinski i farmaceutski otpad koji se stvara po bilo kojoj osnovi na teritoriji Niša, može da se zbrine isključivo od strane specijalizovanih preduzeća koja za to imaju pomenute dozvole, u suprotnom, u pitanju je krivično delo.
Zbog ovakvog stanja u upravljanju ppptpadom u Nišu Srpski Pokret Dveri traži hitno pokretanje istrage od strane Inspekcije za zaštitu životne sredine (Ministrstva zaštite životne sredine) i drugih relevatnih institucija, kao i pronalaženje i pokretanja postupka kažnjavanja odgovornih za:
• Nepropisno odlaganje medicinskog i farmaceutskog otpada kod OŠ „Sreten Mladenović Mika“, i
• Eventualno nepropisno zbrinjavanje tog otpada od strane JKP Mediana”, navodi se u saopštenju koje potpisuje mr Miroslav Premović, stručni konsultant za upravljanje otpadom Savet za zaštitu životne sredine Srpskog pokreta Dveri.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare