UNS i DNKiM: Novinari i mediji da vode računa od kojih portala sa Kosova prenose vesti

BEOGRAD-GRAČANICA

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) ukazuju na učestalo objavljivanje netačnih i neproverenih informacija na pojedinim internet portalima na Kosovu i Metohiji poput sinoćne vesti da je ruska novinarska ekipa uhapšena u Velikoj Hoči trebalo da organizuje boravak srpske dece u Rusiji.

“Netačna vest , koju je najpre objavio portal iKos.rs, a kasnije preuzeli i neki beogradski mediji , uznemirila je meštane Velike Hoče, pre svega roditelje dece koja ovih dana putuju”, navodi se u zajedničkom saopštenju UNS-a i DNKiM.
Novinarka i kamerman agencije News Front Oksana Sazonova i Sergej Belous privedeni su zato što nisu imali vize, a na Kosovu i Metohiji snimali su dokumentarni film. Oni nisu imali veze sa organizovanjem boravka srpske dece u Rusiji, objašnjavaju ova dva novinarska udruženja.
UNS i DNKiM apeluju na novinare i medije, pre svega one u Beogradu, da vode računa od kojih medija sa Kosova preuzimaju vesti, da posebno obrate pažnju da li postoji impresum na portalima ili potpis autora vesti i da sve informacije koje su osetljivog karaktera provere.
Na Kosovu postoji oko 200 portala čiji su vlasnici pretežno politički centri moći i koji delom služe kao sredstvo u međustranačkim obračunima. Na njima pišu osobe pod lažnim imenima bez iskustva u medijima i osećaja odgovornosti, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare