Odbor: Policija privela aktivistu zbog albanske zastave

BUJANOVAC

Odbor za ljudska prava iz Bujanovca oštro osuđuje ” proizvoljno”  privođenje i privremeno zadržavanje u  Policijskoj stanici u Preševu svog aktiviste  Enkelja Redžepija od strane pripadnika MUP-Republike Srbije – Policijske stanice Preševo.

U petak 16. septembra 2016 godine, oko 14.00 časova  Enkel Redžepi je privremeno lišen slobode  i poslat u Policijsku stanicu u Preševu od strane dva pripadnika lokalne policije, za vreme  trajanja ulične akcije u centru Preševa, preko puta zgrade SO Preševo, u okviru legalnog projekta koji se sprovodi od strane Odbora za ljudska prava, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.

Enkelu Redžepiju uručen je  zvanični poziv policije o “prikupljanju informacija” tek nakon što je priveden  u Policijsku stanicu.

Redžepi privremeno je lišen slobode i odveden u Policijsku stanice za, kako mu je rečeno, “javno isticanje  albanske zastave” , a u stvari tokom navedene ulične akcije, aktivista Odbora za ljudska prava čak nije ni isticao albansku zastavu u njenom zvaničnom profilu, čije je isticanje u Srbiji zabranjeno zakonom, nego je u formatu A-4 izložio istorijsku genezu Albanskih zastava tokom vremena  kao deo umetničkog performansa. Ovakve ilustrativne izložbe  održavane su i ranije u Opštini Preševo.

Kao i tokom prethodnih uličnih akcija Odbora za ljudska prava,  tako i vezano za ovu, građani su bili pozvani da se  u pisanoj formi obrate nadležnom Ministarstvu Vlade Republike Srbije i time izraze svoje stavove o određenoj temi. Sada je to slucaj bio sa  (ne)rešavanjem pitanja upotrebe nacionalnih simbola lokalnih Albanaca, kao obaveza koja je preuzeta “Planom od 7 tačaka” za ovo područje, koji je i zvanično prihvaćen od strane Vlade Rrepublike Srbije, navodi ovaj odbor.
U saopštennu se navodi da “zvanični postupak sproveden u petak 16 septembra 2016 godine, od strane odgovornih u  Policjskoj stanici u Preševu, ukazuje na  sumnjive motive, ako se  uzima u obzir da  seu državnom zakonodavstvu, “isticanje simbola drugih država”, kvalifikuje kao prekršaj a ne krivično delo. Kao da sve to nije bilo dovoljno, pripadnici Policijske stanice u Preševu još nisu vratili zaplenjene umetničke plakate na kojima su izložene albanske zastave tokom istorije.

S tim u vezi, ostaje više nego zabranjavajući nastavak ovakvih metoda postupanja od strane bezbednosnih organa, kojima nisu postedjeni ni aktivisti Odbora za ljudska prava, kao organizacija koja se bavi monitoringom ljudskih i manjinskih prava i  koja je u svom istorijatu doživela ne mali broj slučajeva zlostavljanja, ucena i pritiska na njene aktiviste”.

Ove metode , koje država sprovodi preko policije odražavaju u najboljem svetlu nedostatak reformi u sektoru bezbednosti  uopšte i nastavak prisustva državnih politika koja teže da nasilno ugase i da relativizuju svaki inicijativu senzibilizacije teškog položaja ljudskih prava na području Preševa, Bujanovca i Medveđa, čak i onda kada imaju kulturno umetnički karakter, ocenjuje se u saopštenju .

Odbor za ljudska prava traži od državnih organa da se, umesto politike pritiska, ucena i zastrašivanje građana, preorijentiše na rešavanju političkih i društvenih problema od životnog značaja za ovo područje, uključivši tu i rešavanje pitanja nacionalnih simbola Albanaca u Srbiji, kao zagarantovano pravo Ustavom Republike Srbije.

Odbor takođe poziva sve instance i posmatračke organizacije u Srbiji da ozbiljnije pristupe postupcima  državnih organa bezbednosti u regionu Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare