Univerzitet svečanom akademijom proslavio 53. rođendan

NIŠ

Ministarstvo obrazovanja priprema novu strategiju obrazovanja do 2030 godine, planira otvaranje novih studentskih centara i domova, uvođenje atašea za oblast obrazovanja u zemljama koje imaju interesovanja za obrazovanje u našoj zemlji,   priprema zakon o naučno istraživačkoj i inovativnoj delatnosti, a do kraja septembra treba da bude usvojen Zakon o fondu za nauku –  najavio je danas na svečanoj Akademiji povodom 43 godina rada Univerziteta u Nišu ministar prosvete Mladen Šarčević. Među mnogobrojnim poslovima na kojima Ministarstvo  radi, kako je Šarčević kazao jedan od najznačajnijih će biti rad na novom zakonu o finansiranju visokog obrazovanja

“Sadašnja paradigma finansiranja ne rešava sve probleme Univerziteta. Država iz meseca u mese i  iz godine u godinu postaje snažnija, ozbiljnija, , ali se moramo dosetiti i nekih drugih načina koje su donosile pare univerzitetu. Privreda mora više da učestvuje u tom finansiranju, dualni modeli se rade u velom svetu pa ćemo i mi početi  i ono što je jako važno visoko strukovno školovanje mora mnogo ozbiljnije da se veže za samu privredu neposredno.” Rekao je ministar Šarčević koji je obećao finansijsku podršku niškom univerzitetu.

 “ Cela država i Vlada i predsednik države stali su na stanovište da intenzivno na tome radimo. “ rekao je on i najavio realizaciju projekata sa  crkvom,  a posebna pažnja biće posvećena podizanju ugleda naše države u svetu kroz aspekt obrazovanja.

Narednih meseci razmatraće se i doneti odluka o potrebi otvaranja Fakulteta političkih nauka.

Šarčević je kazao da iako smo mala država” mi smo prepoznatljivi u svetu  po pitanju nauke “

 „ Mislim da je za Beogradski i Novosadski univerzitet Niški jedan od najboljih i mislim da su bolji dani koji mi pripremamo za razvoj univerziteta generalno došli. Da bi se sve to desilo mora se mnogo toga uraditi i mi na mnogim poljima intenzivno radimo. Radimo na novpoj strategiji do 2030. godine kada je u pitanju i visoko školstvo i nauka“.

Rektor Niškog univerziteta prof. dr Dragan Antić rekao je da je zadovoljan dosadaašnjim radom i razvojem Univerziteta ,  ali da mnogo toga nedostaje. Naročito nedostaje još jedan fakultet , Fakultet političkih nauka ,kazao je Antić. On je podsetio da je osnovan Poljoprivredni fakultet koji radi u Kruševcu. . Kako je kazao „ U toku je procedura za izbor nastavnika i ja sam siguran da će uskoro da usledi akreditacija. Na jesen ćemo upisati prve studente jer je država rešila da finansira iz budžeta 75 –oro njih a ostali će biti samofinansirajući, objasnio je dr Antić.

O značaju i ulozi koji Univerzitet u Nišu ima za grad i region južne i istočne Srbije govorio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović

„ Poluvekovnim delovanjem Univerzitet u Nišu  dao je ogroman doprinos u afirmaciji kulturnog, duhovnog i intelektualnog života grada Niša ali i čitavog regiona.  Niški univerzitet je središte svih naučnih i intelektualnih aktivnosti u ovom delu Srbije. Više od pola veka on ima nezamenljivu ulogu u stvaranju obrazovane elite  čitavog regiona jugoistočne Srbije u svim oblastima života i rada“, rekao je bulatović.

Za značajan doprinos razvoja Univerziteta u Nišu i uspešan rad na današnjoj svečanoj akademiji priznanjem „ Srebrni znak“ nagrađeno je pet profesora  – dr Vesna Lopičić, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, dr Petar Mitković, dekan Građevinsko – arhitektonskog fakulteta, dr Dragoljub Živković, profesor Mašinskog fakulteta, dr Dobrila Stanković Đorđević, dekan Medicinskog fakulteta i dr Nenad Živković profesir Fakulteta zaštite na radu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare