Univerzitet “Johannes Gutenberg” u Majncu uvrstio Anđelu Bratić među 75 najboljih studenata

NIŠ

Redovna  profesorka na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu mr Anđela Bratić izabrana je za jednog od 75 najboljih studenata Univerziteta „Johannes Gutenberg“ u Majncu, Nemačka, povodom obeležavanja 75 godina rada Univerziteta, nakon drugog svetskog rata mada sam Univerzitet postoji još od 1477.godine. O ovoj privilegiji profesorku Bratić je lično obavestio profesor dr Georg Krausch, rektor Univerziteta „Johannes Gutenberg“ na kome je profesorka Bratić završila svoje poslediplomske studije, u klasi Dejana Gavrića. Ubrzo nakon ove vesti na njenu kućnu adresu je stigla i monografija Univerziteta. Anđela Bratić svira flautu.                        

 “Velika mi je čast i zadovoljstvo što me je Univerzitet na kome sam završila poslediplomske studije uvrstio u 75 najboljih studenata Univerziteta i to povodom obeležavanja svog jubileja. Ta vest me je iznenadila jer nikada nisam razmišljala o tome a posebno ne  da ću se naći na spisku najboljih studenata jer je od mog boravka na tom Univerzitetu prošlo više od 13 godina. Očigledno sam  ostavila dobar utisak kada su me se i posle toliko godina setili što priznanje čini još dragocenijim. Pre par godina sam  sa kolegom Stevanom Spalevićem, pijanistom iz Niša, nastupala na Univerzitetu. Održali smo jedan lep koncert. Srela sam se tada sa profesorima koji su mi predavali na muzičkom fakultetu i bilo mi je jako drago zbog toga”, kaže Anđela Bratić.

                      Priznanje koje je dobila vratilo ju je 13 godina unazad a sećanja na prve dane provedene na ovom univerzitetu naviru kao bujica.

                      “Potpuno neplanirano sam otišla u Nemačku. Našla sam profesora Dejana Gavrića u čijom sam klasi i bila preko interneta. Poslala sam mu jedan moj snimak i zamolila ga za mišljenje. Kada je on odslušao snimak pozvao me je na prijemni ispit  i tako je sve počelo. Inače osnovne akademske studije sam završila u Beogradu , ali sam u Nemačkoj posnovo studirala od 6 semestra i ponovo diplomirala tako da imam dve nemačke diplome, diplomu osnovnih studija i nakon toga koncertni ispit ili magistraturu koja traje 4 semestra. Na ove studije ne može svako i ograničen je  broj studenta koji mogu da se upišu iz celog sveta. Našla sam se u tom uskom krugu ljudi koji su stekli pravo da studiraju taj nivo studija što je za mene bio cilj od početka i jako inspirativno.Posle svakog semestra polaže se ispit pred komisijom od 12 članova  a oni odlučuju da li neko uopšte ima pravo da nastavi studije ili se njegov boravak na Univerzitetu tu završava. Veoma su rigorozni i ako ustanove da ne možete dalje nemate pravo da studirate više nigde u Nemačkoj. Ja sam, eto, prošla”, priča  Anđela.

                    Sam prijemni ispit za poslediplomske studije na Univerzitetu „Johannes Gutenberg“ u Majncu, priča je sama po sebi za sebe.

                    “Na sam prijemni sam došla sa svojom flautom koja je bila jako stara, srebrna sa jednim lepim usnikom. Dok sam čekala da me profesor čuje videla sam mnogo studenata iz Koreje, Kine i drugih zemalja. Oni su imali skupe, gotovo božanstvene instrumente, zlatne, veoma  vredne i dragocene. Držeći svoju flatu već sam počela da samnjam da li mi je tu mesto ili ne. No kako sam puna samopuzdanja pomislila sam “ja ću sa mojom flautom dati maksimum pa šta bude”.Ispostavilo se da sam dobro razmišljala a nakon položenog ispita dobila sam od fakulteta zlatnu flautu na služenje što je za mene bio san. Uživala sam svirajući na toj flauti jedno dve godine dok nisam kupila svoju koja je odlična i na kojoj i danas sviram”, seća se tih dana Anđale.

                 Anđela je na Univerzitetu „Johannes Gutenberg“ u Majncu provela četiri godine.  U klasi profesora Dejana Gavrića kod koga je Anđela studirala bilo je petoro studenata, dve Koreanke, jedna Japanka i jedna Nemaca.

                Anđela Bratić Danković , srpska flautistkinja, rođena 1980. godine, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu pre nego što je položila koncertni ispit kod profesora Dejana Gavrića na Muzičkom univerzitetu u Majncu. Učestvovala je na majstorskim kursevima pod vodstvom Irene Grafenauer, Janosa Balinta i Iossi Arnheima i pobedila na brojnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Solo nastupi odveli su je u Ho Ši Min (Vijetnam), Seul (Južna Koreja), Vašington i Šarlot (SAD), Tokio (Japan) i mnoge druge zemlje Evrope. Kao član orkestra Mozarteum, orkestra Strauss festivala i Balkanskog orkestra, gostovala je na nacionalnom i međunarodnom nivou.

                 Snimci, kao i radio i TV produkcija dokumentuju njen umetnički rad. Anđela Bratić Danković izdala je dva CD -a, prvi sa delima virtuoznih operskih kompozicija „Fantazija“ i drugi sa delima srpskih kompozitora za flautu i ​​klavir „Inspirisani flautom“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare