Nikolić očekuje da trg bude završen dogodine ali tvrdi da rok nije povezan sa izborima

LESKOVAC

Novica Nikolić, direktor JP Urbanizam i izgradnja ocenio je danas da na gradilištu sada ima dovoljno radnika i dodao da bi “da je izvođač od početka bio posvećen poslu kao što je sada, radovi bili završeni na vreme”.

Nikolić je rekao da očekuje da će trg biti završen u toku sledeće godine a na pitanje novinara JUGpressa da li će to biti za izbore tvrdi da to nije povezano jedno sa drugim.

Dodao je da se plaćanje izvođaču vrši nakon ispostavljenih situacija, da je do sada završeno oko 62% radova za koje je plaćen 91 milion dinara i da se kazne i penali naplaćuju nakon realizacije ugovora, te da će komisija zadužena za to o kazni odličiti nakon završetka ugovora.

Nikolić tvrdi da firma koja izvodi radove nije imala negativnu referencu u vreme kada je konkurisala u Leskovcu i da je nabavka u potpunosti sprovedena u skladu sa zakonom.

Radovi na trgu su počeli 12.11.2019. godine, a rok za izvršenje je 360 dana, znači 5.11.2020. godine. sada se izvode radovi, ima dovoljan broj radnika koji je i predviđen ugovorom konkursnom dokumentacijom, odnosno ugovorom i da je izvođač bio angažovan i posvećen poslu kao što je u poslednjih nekoliko meseci, onda bi i radove završio u roku, odnosno ne bi bilo ovolikog kađnjenja. Kada će radovi biti završeni je nezahvalno pričati. Najveći deo poslova biće završen u ovoj godini, ali s obzirom na vremenske prilike i isporuku materijala, mislim da će u narednoj godini biti završeni svi radovi. Ima dosta pozicija koej treba uraditi, ali je i dosta toga urađeno. Plaćanje ide nakon ispostavljenih situacija, avansno ništa nije plaćeno. Do sada je ispostavljeno i plaćeno deset situacija, sada je ispostavljena jedanaesta, realizacija je 62%, a plaćeno je 48%, odnosno realizacija je 116 miliona, a plaćeno 91 milion dinara. Ovde će biti kazni zbog kašnjenja, ali će to biti urađeno prilikom primo-predaje, odnosno na kraju ugovora.

JUGpress : Da li je realno očekivati da radovi budu završeni pred izbore naredne godine?

Novica Nikolić: Mi radove ne usklađujemo sa izborima, nama je cilj da ove radove što pre završimo. Svesni smo da se ovde kasni, svo vreme smo radili svoj posao, napisali smo preko 30 dopisa koji se tiču naloga, mišljenja, obaveštenja, imamo 13 dopisa, odnosno naloga gde se traži od izvođača da se ubrzaju radovi, da se uvedu dodatne smene i da se poštuje ugovor. Nabavka je sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da tu nije bilo nikakvih nameštanja i prilagođavanja, čak smo bili blaži sa dodatnim uslovima u odnosu na ostale gradove da bi bilo više ponuda, ali se na kraju desilo da smo dobili jednu ponudu koja je bila 11 miliona ispod procenjene vrednosti.

Trenutno se na trgu radi na ugradnji kamenih kocki, granitnih ploča, na pripremi površine z anastavak ozelenjavanja, završavaju se radovi u pasažu gde se ugrađuju kanalice, a nakon toga sledi izgradnja žardinjera sa klupama. Očekujemo da krenu završni radovi na pozornici, izvodjeni su radovi na tehničkim prostorijama odakle će se upravljati radom fontane, sistema za zalivanje i osvetljenja. Radovi na fontani se privode kraju. Primetili smo da postoji ozbiljnost i volja izvođača da radove privede kraju, naručuju se materijali. Očekujemo da ti radovi budu završeni u nekoliko sledećih meseci, a koliko brzo zavisi od vremenskih prilika, ali i da li će izvođač nastaviti ovako da radi. Ukoliko bi mi sada pokrenuli novu nabavku, potrošili bi mnogo više vremena, ali i para iz gradske kase. Opet, mi nećemo dozvoliti neke radove ukoliko to vremenske prilike ne dozvole, bez obzira što se kasni, jer je u pitanju kvalitet radova. Prevashodni cilj je da radovi budu kvalitetno izvedeni i u skladu sa projektom i ugovorom. Možda je i to deo uzroka kašnjenja, ali držaćemo se toga. Do sada je urađeno kvalitetno, ali postoje i radovi koji će biti na kraju, kada se ukloni ograda, biće tu nivelacije, jer se u međuvtremenu pokaže da nešto treba popraviti.

Na pitanje da li će firma „Bauvezen“ u budućnosti dobiti neki posao u Leskovcu, s obzirom na iskustvo koje lokalna samouprava ima u radu s njima, Novica Nikolić je rekao da je već bila „jedna nabavka gde su oni bili prisutni i nisu dobili posao“.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
čaki
čaki
2 godine pre

Nije tačno. Ne da će nekad biti završen trg. Jednom i to mora de se desi, nego nije tačno to da se završetak i otvaranje ne poklopi sa kampanjom pred izbore. A razlog ne završetka trga naravno pandemija. Nema ni pomena koliko to košta narod.