Univerzitet bogatiji za 84 doktora nauka

NIŠ

Na Univerzitetu u Nišu, a u okviru obeležavanja Dana i godišnjice rada ove visokoškolske ustanove,  održana je svečana promocija doktora nauka. Kandidate je u doktore neuka promovisao profesor dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu, a najviše naučno zvanje steklo je njih 84 sa 13 fakulteta. Svećanosti su prisustvovali dekani fakulteta sa kojih su kandidati, njihovi mentori i pratioci.

 „Kandidati koje danas promovišemo u doktore nauka unazad godinu dana  su odbranili doktorske disertacije iz odgovarajuće naučne oblasti. Univerzitet u Nišu je tako bostao bogatiji za nove doktore , a oni, osim što su značajni za nas, od posebnog su značaja za Srbiju a i šire.Doktori nauka su ti koji će dati dalji podstrek razvoju nauke ali i viskomom obrazovanju ne samo u Srbiji nego i šire. Dobro je to što će mnogi od njih ostati u zemlji. Neki će ostati na svojim fakultetima, ali mogu da budu i na različitim drugim mestima, to su instituti, naučno-istraživačke organizacije, kompanije koje zahtevaju lica koja imaju  doktorat nauka da bi dali dalje podstrek razvoja tim kompanijama.Oni koji ostaju ovde svojim radom i zalaganjem daju doprinos razvoju kako nauci tako i privredi“, istako je rektor Univerziteta u Nišu, profesor dr Dragan Antić.

 Među kandidatima koji su promovisani u doktore nauka nalazi se i Jovana Milenković sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu. Doktorsku disertaciju je odbranila na Departmanu za matematiku.

„Svakako da mi ovaj trenutak puno znači kao i zvanje doktora nauka jer je to potvrda da je moj rad isplatio i postoji neko dostignuće. Na ovaj način završavam jedno poglavlje u životu, ali je istovremeno ovo i početak novog poglavlja. Motiv koji me je vodio do doktorske sisertacije je ljubav koju u sebi imam prema matematici. Bila sam uspešna u tome, a kada se  tome doda još i radoznalost i interesovanje za tu naučnu oblast onda put do doktora nauka nekako bude i predodređen“, kaže Jovana Milenković koja je ostala na svom matičnom fakultetu na Departmanu za matematiku gde radi kao docent.

Dušan Đorđević je takođe sa Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu  i Departmana za matematku i među najmlađim kandidatima je koji su promovisani u doktore nauka.

„Matematika je naučna oblast koja zahteva dosta rada i stalno i iznova daje nešto novo. Upisao sam doktorske studije, odbranio doktorski rad i već radim na fakultetu. Trenutno sam  asistent ali se nadam da uskoro postanem docent. Nauka je deo planova za moju budućnost kao i odluka da ostanem ovde u Srbiji i u Nišu i novim generacijama na našem fakultetu prenesem što više znanja“, ističe Dušan Đorđević.

 Sličnog mišljenja su i ostali, sada već i zvanično, doktori nauka. Za tim zvanjem kreću u nove izazazove deleći svoje znanje sa drugima, ali i verujući u sebe i svoju snagu da pomognu i daljem razvoju privrede i društva u celini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare