Uništavanje ambrozije duž leve obale Nišave

NIŠ

Na zahtev građana, upućen predsednici Skupštine Gradske opštine Medijana Vladmiru Bojaniću i predsedniku opštine, Nebojši Kociću, najveća niška Opština, u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem “Mediana”, organizovala je uništavanje ambrozije duž leve obale Nišave i Gabrovačke reke.

Imajući u vidu da se radi o veoma agresivnom korovu, sprovodiće se dugoročna akcija u cilju istrebljenja ovog opasnog korova, koji pored ostalog ugrožava i druge poljoprivredne kulture, navodi se u saopštenju Opštine Medijana.

Uredbom Republike Srbije iz 2006. godine predviđeno je da ove mere primenjuju vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, oni koji upravljaju vodotokovima, kanalima, površinama uz puteve i pruge, parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama.

Ambrozija je jednogodišnja, veoma agresivna, korovska biljka, čiji polen spada u opasne alergene. Polen ambrozije može direktno da ošteti epitel disajnih puteva i dovede do respiratornih tegoba (bronhitisa i astme).

Pored toga, kod osetljivih osoba ispoljavaju se I drugi zdravstveni problemi, kao što su urtikarija, polenska kijavica, sezonski konjunktivitis, a neke osobe mogu biti i životno ugrožene.

Polen ambrozije izaziva tegobe kod oko 10 do 20 odsto ljudi, a naročito su osetljiva mala deca i starije osobe.

Gradska opština Medijana oformila je grupu volontera, koja će ubuduće svake godine, pre cvetanja, locirati ovu biljku i uništavati je.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare