Umetničko naučno veče “ Pod sjajem zvezda ove noći”

NIŠ

Sutra, u sredu 15. maja, organizuje se  veče astronomije, poezije i muzike pod nazivom “Pod sjajem zvezda ove noći”. Organizatori Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.  Program večeri su danas u Media reform centru predstavili organizatori.

Na predavanju „Mitovi i zvezde“ dr Dragan Gajić, redovni profesor na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu govoriće o sazvežđima i nebeskim telima, kao i drevnim mitovima koji su povezani sa njima.

“Osim što će biti reči o astronomiji posetioci će moći da uživaju i u stihovima koji su inspirisani Kosmosom i kosmičkim pojavama, a koje će kazivati recitator Uroš Krulj, učenik III razreda Odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu”, istakla je Danijela Marković, direktor Regionalnog centra u Nišu.

 “ U kolaž programu muzička grupa „Inspiracija“ izvešče prigodne kompozicije. Tako će celo veče imati i jedan umetnički ton”.

Profesor dr Dragan Gajić, astrofizičar, govoriće o kosmičkim telima, ali i mitovima koji su vezani za njih. On ističe da je ideja o organizovanju jedne ovakve večeri već dugo prisutna.

“U našem narodu postoji ubeđenje da je kulturan čovek onaj koji ide na izložbe, posećuje književne večeri, odlazi u pozorište, a taj naučni segment se uvek zaobilazi- Želeli smo zbog toga da napravimo spoj nauke i umetnosti koja je inspirisana kosmičkim objektima”.

Gajić je dodao da će govoriti i o mitovima koji su najstarije priče o kosmologiji i nastali su pre legendi. Što su bogatiji mitovi to je njihov uticaj na kulturu određenog naroda bio veći.

“Govorićemo i zvezdama i drugim kosmičkim objektima, o tome kakve su vizije imali Grci o nastanku sveta, potom će tu biti priče o Mesecu o njegovim fizičkim karakteristikama, a onda ću pričati i mitove o ovom nebeskom telu koje je bilo inspiracija mnogim umetnicima, posebno u književnosti”, kaže dr Dragan Gajić.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, na kraju programa biće organizovano teleskopsko posmatranje noćnog neba. Ovim delom programa rukovodiće dr Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Veče “Pod sjajem zvezda “ počinje u u 19 časova  u Regionalnom centru.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare