Lokalne samouprave u Nišavskom okrugu spremne za eventualna izlivanja reka

NIŠ

Hidrometeorološka situacija u Nišavskom okrugu je  trenutno povoljna, ekipe su spremne, gradski i opštinski štabovi i Okružni štab Nišavskog upravnog okruga su u punoj pripravnosti  – čulo se danas na vanrednoj sednici Okriužnog štaba za vanredne situacije.

Na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Nišavskog upravnog okruga analizirana su stanja na vodotokovima prvog i drugog reda.

Sastanku je presedavala Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga i šef Okružnog štaba za vanredne situacije

Dragana Sotirovski je istakla da se nada da ovog proleća problema neće biti ni u Aleksincu jer je prošle godine napravljen bedem koji štiti građane od poplava.

„Ono što bi bila potencijalna opasnost u ovom trenutku jeste Toplica u ataru Doljevačke opštine sobzirom da su Srbijavode pripremile i plan i sredstva koja čekaju na dozvolu za uređenje korita i obala,nadamo se da ovog puta kod mesta Šarlinac neće biti problema“, kazala je Sotirovski.

Ona je dodala da Kutinska reka može, eventualno, da napravi problem kao i pritoke Svrljiškog Timoka koji je prošle godine sređivan.

„Nadamo se da do toga neće doći i da ovaj talas možemo da sačekamo mirno jer je Štab za vanredne situacije Nišavskog upravnog okruga spreman za sve eventualne vanredne situacije“, naglasila je Sotirovski.

Srđan Mitrović, načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu istakao je da za sada nema opasnosti od nabujalih potoka i reka, ali da su sve ekipe u pripravnosti i ukoliko bude potrebno reagovaće u svakom trenutku. Dodao je da je kritično jedino u Đunisu na Južnoj Moravi, ali je za sada i na ovom potezu sve u reduč

Sastanku su prisustvovali su predstavnici svih lokalnih samouprava koje su u nadležnosti Nišavskog upravnog okruga.

Prema rečima Srđana Mitrovića svi vodotokovi se prate 24 sata.

„Podigli smo svoju pripravnost i mobilnost i spremni smo da reagujemo svakog trenutka“, kazao je Srđan Mitrović.

Na sednici je analizirana situacija na vodotokovima prvog i drugog reda i prema izveštajima za sada nema nikakvih izlivanja.

„Svi subjekti od značaja i subjekti koji su uključeni u planu odbrane od poplava su u stanju pripravnosti, kako ljudstvo tako i mehanizacija, tako da mogu da intervenišu svakog trenutka ukoliko to bude potrebno“, dodao je Srđan Mitrović.

 „Moguće su urbane poplave, izlivanje manjih bujičnih potoka, ali za sada nema ni tekvih pojava“, dodao je Mitrović

Bedem kod Vitkovca je završen prošle godine, te ne bi trebalo da predstavlja potencijalnu opasnost. Krajkovačka i Bovanska brana su kontrolisane.

Gotovo sve lokalne samouprave dostavile su finansijske planove sredstava u slučaju posledica eventualnih poplava.

Grad Niš je izdvojio blizu 9 miliona dinara, opština Doljevac i Gadžin Han oko 2 miliona, opština Merošina oko 4 miliona, dok su predviđena sredstva iz opštine Svrljig milion dinara. JVP Srbijavode pripremilo je plan i sredstva za sanaciju obala Toplice koja godinama pravi problem kod Šarlinca.

Sastanku su prisustvovali su predstavnici svih lokalnih samouprava koje su u nadležnosti Nišavskog upravnog okruga.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека