Umetnički zanati u centru Niša

NIŠ

Centar Niša ovog vikenda u znaku je promocije starih umetničkih zanata. Izlagači iz cele Srbije na Trgu kralja Milana prezentuju Nišlijama svoje rukotvorine, suvenire, umetnička dela. Organizaror ove svojevrsnog sajma je Udruženje za negovanje tradicije „Višnja“  iz Niša.

Maja Sević predsednica udruženja kaže da više puta godišnje organizuju ovakve manifestacije i zainteresovanost kreativaca iz cele Srbije je velika.

„Ovakvu manifestaciju smo organizovali povodom 8. marta Dana žena i sajam je trajao, kao i sada, tri dana. Naše udruženje ima za cilj negovanje i afirmaciju starih zanata. Sada predstavljamo  stare zanate onako kako ih slede ove generacije. Sada nas ima u većem broju nego tada jer nam vremenski uslovi idu na ruku. To je vrlo važno jer se ove manifestacije održavaju na otvorenom. Kada je hladno manje je učesnika“.

Na sajmu učestvuje preko 70 izlagača koji se bave najraznovrsnijim umetničkim zanatima – slikanjem na staklu, izradom nakita, grnčarsrvom, izradom suvenira . Šarenilo koje pleni lepotom, impresionira raznovrsnosću i idejama.

Opština Medijana pomaže organizaciju ovakvih sajmova omogućujući im prostor za izlaganje.

„Nastojimo da obezbedimo štandove ili kućice kako je to jednom prilikom bilo,  ali to nije uvek moguće, tako da se snalazimo sami. Izlažemo na priručnim štandovima,stolovima,  ko šta ima da postavi i svakog jutra postavljamo a uveče sklanjamo svoje proizvode“, kaže Maja koja dodaje da je najvažnije da se predstavi rukotvorstvo talentovanih ljudi.

„Tokom proleća i leta, otprilike dva puta mesečno, organizuju se ovakvi sajmovi u organizaciji Udruženja „Višnja“ i rado učestvujem na izložbama iako  prodaja nije na zavidnom nivou. Kupovna moć Nišlija nije velika ali redovno učestvujem jer je to jedini način da mi rukotrorci predstavimo svoj rad i plasiramo svoje proizvode“, kaže jedna od izlagača, Dijana Veličković iz Niša, koja izlaže nakit kakav se može videti u metropolama sveta. Izrađuje imitaciju  vizantijskog nakita i cene po kojima se prodaje su daleko ispod vrednost ručnog rada i lepote izloženog.  Dijana je samostalni umetnik, nije član ni jednog udruženja ali redovno prati i ičestvuje na ovakvim prodajnim izložbama. Kaže da se prolaznicima sviđa ovo što radi ali teško im je izdvojiti novac za ovaj „luksuz“ koji košta manje od 20 – 30 evra. Ovakvi proizvodi vrede višestruko.

Sajam se večeras završava .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare