Osnovci iz Šilova na Sićevačkoj koloniji

NIŠ

Učenici  iz Šilova pored Gnjilana  ovih dana gosti su Niša gde  će boraviti pet dana i  učesnici su Dečje umetničke kolonije „Gračanica“ koja se održava u Sićevu.

Ovo je 13. put kako Niški kulturni centar organizje Koloniju i svake godine učestvuju nadarena deca iz neke od kosovskih škola. Ove godine su to đaci koja su pokazala izuzetne rezultate u slikanju , crtanju , pisanju, pevanju, sviranju i dolaze  iz osnovne škole „Vuk karadžić“ iz Šilova. Smešteni su u zgradi Likovne kolonije i svakodnevno imaju radiocice koje im je organizovao Niški kulturni centar.

Oni  pored radnog dela obilaze kulturno istorijske spomenike Niša a obezbeđene su im i bioskopske karte za gledanje filmova u 3D projekciji kao i ulaznice za otvoreni i zatvoreni bazen na Čairu i obilazak konjičkog kluba gde će moći da se oprobaju u jahanju konja.

„ U školi u Šilovu imamo dramsku, likovnu sekciju i folklor a postoji i muzička škola koja je jedina vannastavna aktivnost koju deca mogu da pohađaju. Deca su dobra , mnoga od njih osvajaju i nagrade na takmičenjima. Dolazak u niš i Sićevo im dosta znači, jer imaju priliku da vide mnogo toga što do sada nisu videli i što ne mogu da vide u Štrpcu“, keže nastavnica biologije Aleksandra Savić koja je dovela decu u Niš.

Jovana Stanojkoviće je jedno od desetoro dece koja boravi u Nišu. Učenica je sedmog razreda i svira harmoniku. Učestvuje na mnogim takmičenjima širom Srbije i sa njih se vraća uvek sa nagradama, uglavnom prvim . Nedavno je učestvovala na takmičenju u Beogradu, negotinu i Knjaževcu. Njena ljubav je i crtanje. Namerava da upiše matematički smer u šilovskoj Gimnaziji. Prvi put je u Nišu i veoma je zadovoljna što boravi u ovom gradu.

Miloš Petrović, učenik šestog razreda  je već boravio u Nišu ali uvek ima neko novo  lepo iskustvo.

„Možemo slobodno da šetamo,a imamo mogućnost da posetimo i bioskop, bazen a toga kod nas nema“, kaže dečak koji je višestruko talentovan ali najviše voli da svira gitaru.

Njih je primio i zamenik gradomačelnik Miloš Banđur u Gradskoj kući.

Sa decom iz Šilova će se  ovog puta družiti poznati niški slikari i pisci za decu, glumci i muzičari od kojih će imati priliku puno da nauče i da razvijaju svoje talente. Sa decom će ove godine raditi pisci Violeta Jović, Minja Ilijeva, Biljana Stanojević, Denko Rangelov, kao i slikari Milovan Penkov i Milica Zada Rangelov.

Prema rečima Maje Nikolić, urednice amaterskog dečjeg i književnog programa u Niškom kulturnom centru program njihovog boravka kreiran je tako da deci ponudi predah od njihovog svakodnevnog života na Kosovu I Metohiji I uživaju u sadržaju koji im nisu dostupni u Šilovu.

Likovnu koloniju u  Sićevu je 1905 osnovala poznata slikarka Nadežda Petrović. Kolonija će trajati do 12. juna

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare