Umesto 1860, studenti će sobe prve kategorije plaćati 2790 dinara

NIŠ-BEOGRAD

  Cene smeštaja i ishrane u studentskim domovima od septembra će biti veće. Tako će studenti u sobama prve kategorije, umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno, plaćati 2.790, druge kategorije umesto 1.430 plaćaće 2.150, treće kategorije umesto 1.248  plaćaće 1.600 i četvrte kategorije umesto 1.144  cena će biti 1.500  dinara mesečno. U paviljonama niškog Studentskog doma Studenstkog centra studentima su ponuđene samo sobe prve i druge kategorije.

                Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja delimično je uvažio zahteve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji koji su u ponedeljak zatražili od ministra da uskladi cene usluga smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda. Ministar Branko Ružić je tim povodom izjavio da u potpunosti razume zahteve koji su stigli i opravdava ih navodeći da cene u studentskim domovima nisu menjane punih deset godina.

                 Mada će doći do usklađivanja cena, Ružić je napomenuo da to ne sme da ugrozi  porodični budžet akademaca. Dodao je i da zahtevi direktora u ovom trenutku nisu u potpunosti prihvatljivi pa je došlo do delimičnog prihvatanja zahteva.

                „  Država je od 2012. godine do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6.5 milijardi dinara, a u ustanove studentskog standarda sa oko 6.8 milijardi dinara“, istako je ministar.

                  On je naglasio da će država, kao i do sada, nastaviti da subvencioniše cene smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

                 Ružić je kao primer naveo da je učešće učenika-korisnika u ceni smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa  trećom „A“ kategorijom, do sada iznosila 5.358 dinara mesečno, a da će nakon usklađivanja cena, to učešće iznositi 8.052 dinara mesečno.

                   Cene pojedinačnih obroka u studentskim menzama će nakon usklađivanja iznositi, za doručak, umesto 40 dinara,  56 dinara, za ručak, umesto 72 dinara,  120 dinara, za večeru, umesto 59 dinara,  90 dinara.

                  Ministar je podvukao da usklađivanje cena smeštaja i ishrane povlači i korigovanje nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija. Trenutni iznos rate učeničkog kredita i stipendije iznosi 5.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 8.000 dinara.  Trenutni iznos rate studentskog kredita i stipendije iznosi 8.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 13.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Oliverom gradonacelnik
Oliverom gradonacelnik
1 godina pre

Gluposti. Šta će vam studiranje