Uloga i značaj gljiva u živom svetu na planeti i njihovo pravilno konzumiranje

NIŠ

 Kako sačuvati višak gljiva koje imate, kako da izbegnete rizik i budete bezbedni kada ih koristite, koji se sve proizvodi mogu dobiti od gljiva, samo su neke od tema o kojima će govoriti dokror tehnologije prehrambenog inženjerstva Jovan Ćirić na predavanju koje organizuje Gljivarsko društvo Niš. Predavanje će biti održano na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu 2.marta u 19 sati.  Predavanje se realizuje u sklopu zimskog serijala predavanja koja GD Niš organizuje u cilju popularizacije sveta gljiva.

      „Predavanjem će biti obuhvaćena klasifikacija proizvoda od gljiva i potencijal inovativnih proizvoda. Biće obuhvaćen veći broj tehnika konzervisanja gljiva kako u industrijskim tako i u kućnim uslovima ali i o neophodnoj procesnoj opremi i mernim uređajima.Takođe, jedan deo predavanja biće usmeren i mogućnostima i načinima pokretanja porodičnog biznisa odnosno registrovanje objekta manjeg kapaciteta za preradu gljiva“, kažu u Gljivarskom društvu Niš.

     Predavanje, osim što ima edukativan značaj za one koji se bave ili žele da se bave gljivarstvom i da u ishrani koriste gljive, od značaja je i kada je u pitanju edukacija  o ulozi i značaju gljiva u živom svetu na našoj planeti, sa akcentom na njihovom značaju za ljude, kao i edukovanjem stanovništva radi prevencije nemilih scenarija poput trovanja sa smrtnim ishodima.

     Jovan Ćirić je iz Prokuplja,  srednju prehrambeno-hemijsku školu, smer prehrambeni tehničar, završio je u Nišu 2004. godine. Na smeru Prehrambeno inženjerstvo, Tehnološkog fakulteta u Leskovcu diplomirao je 2009. godine. U srednjoj školi i za vreme studija bio je korisnik stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Dobitnik je specijalnog priznanja za izuzetne rezultate postignute na osnovnim studijama koje dodeljuje Srpsko hemijsko društvo. Doktorsku disertaciju na matičnom fakultetu, studijski program – Tehnološko inženjerstvo odbranio je 2017. godine.

    Od najranijeg detinjstva pokazije veliku ljubav prema prirodi i interesovanje za gljivarenje, ribolov i hortikulturu. Hobistički se bavi uzgojem gljive bukovače.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare