Ulična akcija za obrazovanje na albanskom

BUJANOVAC

Odbor za ljudska prava je danas, u okviru projekta „Jačanje stabilnosti na jugu Srbije, kroz integraciju albanske nacionalne manjine“, odrzao uličnu akciju na temu “Obrazovanje na jezicima manjina”.

 

U okviru ove akcije danas je u Bujanovcu postavljen štand na kome su gradjani Bujanovca, na specijalno uradjenim razglednicama, pisali poruke i zahteve Ministarstvu prosvete.

Bujanovac akcija 1 Bujanovac akcija

Ispisano je preko 500 razglednica koje su poslate na adresu Ministarstva. Na razglednicama se nalazi slika knjiga na albanskom, koja simbolično podseca na nerešen problem udžbenika na albanskom jeziku.

 

Na osnovu istraživanja koje je Odbor za ljudska prava sproveo početkom godine, značajno je da se procedure odobravanja udžbenika ekspeditivno sprovode kao i da se kod procedure za dozvole uvoza stranih udžbenika smanji birokratizovanost.

 

Do sada je, na osnovu istrazivanja, 63 udžbenika za osnovne škole na albanskom jeziku odobreno za objavljivanje, od kojih su 45 udžbenici i 18 radnih sveski. Broj udžbenika na albanskom jeziku za srednje škole koji nedostaje je 140.

 

Projekat se sprovodi uz finansijsku pomoć Мinistarstva spoljnih poslova Švajcarske.

Neka Vaš komentar bude prvi na "Ulična akcija za obrazovanje na albanskom"

Ostavite komentar