UKC NIŠ: Situacija stabilna ali ne i lakša, vakcina je jedino rešenje

NIŠ

Situacija sa koronavirusom u Univerzitetskom Kliničkom centru u Nišu  je stabilna, kaže direktor ove ustanove profesor dr Zoran Perišić. Međutim, ističe da ne možemo reći da je lakša, kada u Srbiji i dalje dnevno umre preko 50 ljudi od posledica zaraze. U Univerzitetskom kliničkom centru novim talasom korone pogođena je najviše starija populacija.Dodaje da je situacija u UKC stabilna i kada se radi o broju pacijenata ali i kada je u pitanju neophodna medicinska oprema i osoblje. Ističe da ovo nije kraj talasa, da nas čekaju novogodišnji praznici i vreme velikih okupljanja. Njegova poruka je da je u borbi protiv virusa vakcina jedino rešenje.                                

“To što je stotinu osoba registrovano, iskustvo nam kaže da je bar dva i po puta toliko onih koji nisu  obuhvaćeni analizom i identifikacijom korona virusa. Moramo da razmišljamo o našoj deci, moramo da razmišljamo o starijima koji su sada, već, najčešće žrtve korone. Umiru svi, od najstarijih do najmlađih”, kaže dr Perišić.

U Univerzitetskom kliničkom centru u kovid delu dominira starija populacija preko 50 godina, 80 od 100.

                                “Među njima struktura vakcinisanih uprosečenih za ovaj vremenski period je oko 9 procenata.Najteži oblici se javljaju među svima ali opet procentualno je u tom odnosu 9:1”, objašnjava dr Perišić.

                                Perišić dodaje da je loša stvar to što pacijenti počinju da se leče u privatnim ordinacijama ili klinikama.

                              “Privatne bolnice nemaju prava da da leče pacijente od ovakvih zaraznih bolesti i dobijamo pacijente u jako teškom stanju i oni su nam u prethodnom periodu bili trećina pacijenata koje smo dobili u jako teškom stanju i koji su već započeli lečenje negde. Čime? Ne onim što preporučuje 12 revizija, smernica, upustva za lečenje infekcije SARS 2.

                            Na pedijatriji je situacija stabilna. Trenutno ima dvoje pozitivne dece. Na ginekologiji dve porodilje i dve trudnice koje su stabilno. U Kruševcu je situacija je situacija bolja i u ovoj bolnici se trenutno nalazi oko 250 pacijenata.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare