Norveška filmska ekipa u Nišu povodom snimanja filma o srpskim logorašima

NIŠ

U prostorijama Gradske opštine Palilula u Nišu održan susret sa filmskom ekipom iz Norveške, koja u Srbiji snima delove filma o stradanju Srba u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata, pod nazivom „Logora smrti u Karašjoku“. Među gostima su bili Kjetil Palmkvist, režiser filma, Terje Holm, koji je stručni saradnik na filmu i dugogodišnji novinar uglednih norveških medija i Branko Dimeski, producent filma.                           Miško Živić, većnik Gradske opštine Palilula, izrazio je zadovoljstvo zbog gostovanja, kako kaže, dragih prijatelja iz Norveške.

                       „ Oni su ovde jednim, za nas vrlo značajnim, poslom. Poslom koji budi vrlo tužne uspomene, a to su uspomene iz Drugog svetskog rata, kada su naši Srbi bili internirani u norveške logore, koji su bili na krajnjem severu zemlje. Od tada postoji jedno neraskidivo prijateljstvo između norveškog i srpskog naroda. Više puta je apostrofirano da je to jedno istinsko prijateljstvo. Posle 80 godina, naši dragi prjatelji iz Norveške su imali potrebu da sačuvaju od zaborava sve te ljude koji su bili u Norveškoj, internirani od strane Nemaca. Mnogi od njih su ostavili svoje živote u Norveškoj”, rekao je Živić.

                         On je dodao da postoji  neraskidivo prijateljstvo između norveškog i srpskog naroda čija je posledica i snimanje ovog filma.

                      “Jednostavno su želeli da takvi heroji ne budu zaboravljeni, i to je njihova inicijativa, potpomognuta sa naše strane, pogotovu sa ove naše niške strane. Mislim da je to dobar korak ka uspostavljanju još dubljih odnosa. Vi znate da postoji Društvo norveško-srpskog prijateljstva, a mislim da će sada biti podignuto na mnogo više nivo i mnogo intenzivnije. Kada film bude završen, imao sam tu slobodu da u ime Filmskih susreta predložim da film bude počasno prikazan na festivalu, koji će biti sniman i na Bubnju i na spomen kosturnici ljudima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu”, kazao je Živić.

                       Režiser ovog filma Kjetil Palmkvist izjavio je da je u okviru ovog projekta snimljeno više filmova, pa da se javila potreba da se ovekoveči i stradanje srpskih logoraša na severu Norveške.

                       “Primarni zadatak našeg boravka u Srbiji su intervjui sa porodicama stradalih logoraša u Norveškoj, ali je takođe važno da u Nišu snimimo Logor Crveni krst, Memorijalni park Bubanj, a takođe ćemo imati intervjue sa par istoričara, koji će govoriti na ovu temu”, kazao je Kjetil Palmkvist.

                        On je otkrio i pojedinosti snimanja u Srbiji i u vezi sa premijerom.

                       “Ovde smo 3-4 dana, ali ovo je samo prvi put. Doći ćemo u Srbiju ponovo najmanje još par puta kako bismo snimili, jer to je važno, a malo je vremena da to odjednom sve završimo, a film će se prikazati na leto 2022. godine, povodom jubileja 80 godina stradanja srpskih logoraša u Norveškoj”, najavio je Kjetil Palmkvist.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare