Uhapšeni policajci Kosova zbog ranjavanja Srbina kod policijskog punkta

PRIŠTINA-KOSOVSKA MITROVICA

Policijski inspektorat Kosova je sinoć pred ponoć objavio da su uhapšena četiri pripadnika Policije Kosova koji su prethodno suspendovani zbog ranjavanja vatrenim oružjem Srbina ne severu Kosova.

Ranije je Kancelarija Evropske unije na Kosovu osudila ranjavanje kosovskog Srbina kod punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan.

„EU na Kosovu osuđuje bezbednosni incident u kojem je u ponedeljak uveče vatrenim oružjem ranjen kosovski Srbin u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan. Sve relevantne pravosudne institucije sada treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu i da odgovorne privedu pravdi“, navodi se u objavi Kancelarije EU na Tviteru.

Incident je prethodno osudila i Ambasada SAD na Kosovu.

Kosovska policija je najpre u utorak ujutro demantovala umešanost policije u ovaj slučaj, a kasnije je saopštila da je suspendovala četiri policijska službenika za koje se sumnja da su bili umešani, među koojima je jedan koji je možda pucao iz vatrenog oružja.

To je zabrinulo Ambasadu SAD na Kosovu, koja je pozvala na sprovođenje istrage.

„Svi građani moraju verovati u transparentnost službenika za sprovođenje zakona i pravosudnog sektora. Podrška Sjedinjenih Država institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske i multietničke države“, rekao je američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenir.

Po njegovim rečima, „sve osobe odgovorne za ove kriminalne radnje moraju odgovarati“.

Policija Kosova je u saopštenju navela da je u skladu sa zakonskim procedurama, obavestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo radi daljeg krivičnog postupka.

„Policija Kosova će nastaviti da obavlja službene dužnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, obaveštavaće javnost na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i pod kojim okolnostima i neće postupati drugačije, sem u skladu sa zakonima“, dodaje se u njenom saopštenju.

Policija je navela da će blisko sarađivati sa inspektoratom i tužilaštvom, kako bi se utvrdila odgovornost policajaca koji se ne pridržavaju i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Potom je saopšteno da su uhapšena četvorica suspendovanih policajaca.

Podsetimo, Milan Jovanović iz sela Žerovnica ranjen je preksinoć iz vatrenog oružja na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Mitrovica–Leposavić.

Kosovska policija prvo je negirala da su njeni službenici umešani u pucnjavu, da bi potom saopštila da jedan policajac ipak umešan u incident.

Milan Jovanović, koji je na lečenju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je da da ne može da bude siguran ko je na njega pucao, ali se u bazi kod Bistričkog mosta, sem vojske i policije, ne veruje da ima nekog drugog.

Izvor: Beta-N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare