UHAPŠEN SLOBODAN PAVLOVIĆ, VLASNIK PAVLOVIĆ BANKE

BIJELJINA

( RTVBN)

Vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović uhapšen je na putu iz Trebinja za Bjeljinu.

Kako nam je potvrđeno iz SIPA-e, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu su uhapsili Pavlovića u Hercegovini odakle će biti prevezen u Tužilaštvo BiH u Sarajevu gde će biti saslušan.

Osim Pavlovića, u Bijeljini su danas uhapšeni Pero Lazić, bivši direktor Pavlović banke, kao i Ljiljana Garić, nekadašnji referent za obrade kredita u toj banci.

Svi su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u vezi sa dodelom kredita predsedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.Slučaj Pavlović banka pokrenut je pre nekoliko meseci nakon što je Srpska demokratska stranka (SDS) podnela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv aktuelnog predsednika RS Milorada Dodika, Slobodana Pavlovića, vlasnika te banke i još nekoliko službenika banke zbog malverzacija oko dodele kredita kojim je Dodik pokušao da pokrije poreklo novca za kupovunu vile u Beogradu.

Dodik, koji je u to vrijeme bio premijer, je preko Pavlović banke prebacio u maju 2007. godine 750.000 evra na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tada tvrdio da je podigao kredit od Pavlović banke kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije – 27. juna 2008. godine, kada je on odobren.

Sve dokumente u vezi sa ovim transakcijama objavio je SDS na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Iz te dokumentacije vidljivo je da su rate Dodikovog kredita uplaćivali radnici Pavlović banke.

Tokom istrage u ovom slučaju salušani su službenici Pavlović banke, a u dva navrata i vlasnik banke Slobodan Pavlović.

Dodik je u nekoliko navrata tvrdio da u celom slučaju nema ništa sporno i da je potpuno regularno dobio kredit od te banke.

Dodik je vilu na Dedinju izdao pod zakup i to 31.januara 2008. godine.

SDS je u svojoj krivičnoj prijavi zatražio od pravosudnih organa da istraže da li je Slobodanu Pavloviću kao kontrauslugu za plaćanje vile na Dedinju, IRB RS dala kredit od pet miliona KM njegovoj firmi “Akva siti”, za izgradnju vodenog parka.

Istovremeno, pripadnici Sipe su ušli u Agenciju za bankarstvo RS kako bi preuzeli dokumentaciju o poslovanju Bobar banke.

Ova akcija sprovodi se po nalogu Tužilaštva BiH, u sklopu istrage oko malverzacija sa Bobar bankom, u kojima je država oštećena za 300 miliona KM (više od 150 miliona evra).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare