UGS Nezavisnost: Predsednik države ne može da krčmi javni servis

BEOGRAD

 Govoreći o trenutnim postignućima u pregovorima evroparlamentaraca i predstavnika vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa Bosfora gde je boravio u poseti turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu, odvažio se pre nekoliko dana da izjavi kako će „zamoliti“ kolege u stranci da „daju RTS opoziciji“. „I onda uprkos tome što veći deo stranke koju vodim nije želeo da prihvati to, molio sam ih da prihvate, nije problem: dajte im RTS, dajte im šta god hoće“.

  Tako govori predsednik zemlje koja ima set medijskih zakona među kojima i Zakon o javnim servisima, u kojima je naglasak stavljen na nezavisnost i javnu funkciju tih medijskih servisa kao i na apsolutnu potrebu da oni deluju slobodno i na korist svih građana Srbije koji te servise, uzgred budi rečeno, izdržavaju.

            Sindikat Nezavisnost RTS sada postavlja i predsedniku i svom rukovodstvu nekoliko pitanja: da li je, i kojim to pravnim aktom, svojina nad javnim servisom Srbije  prešla sa građana na predsednika i njegovu stranku da bi oni mogli da ga krčme naokolo?

            Da li će naše rukovodstvo pristati da se i dalje podvrgava takvom tretmanu predsednika koji od njih, rukovodstva javnog servisa, čini poslušnike mekane kičme a od svih nas, radnika RTS-a, roblje medijske fatamorgane koju vladajuća stranka širi zemljom za svoje zadovoljstvo i projektovani večni ostanak na vlasti?

            U istom obraćanju javnosti zabeleženom kamerom agencije koja je ugašena pre 6 godina pa nastavila da fantomski radi predsednik, međutim, odapinje još jednu strelu ka već inače poniženom rukovodstvu javnog servisa, kao da prethodna rečenica nije bila dovoljna da minimizuje njihovu ljudsku i profesionalnu dimenziju, pa dodaje kako njemu „kao partijskom lideru“ oni (RTS) „odavno mnogo više liče na N1 i na medije koje u potpunosti kontroliše Dragan Đilas nego na objektivne servise“.

            Predsedniku, dakle, nije dovoljno medijske presije koju nad građanima sprovodi njihov javni servis, nije mu dosta favorizovanja njega i njegove stranke i lakirovke Informativnog programa naše kuće, nije mu dosta što u emisiji koja se tako ponosno zove „Debata“ pripadnici njegove, predsednikove, stranke pred smušenim voditeljima sirovim, prostačkim rečnikom i manirom prekidaju sagovornike ne dajući im da govore, sve to predsedniku nije dovoljno za zadovoljenje njegovih promotivnih potreba pa koristi priliku da iz Istanbula deli packe onima koji packe tako vole da primaju, lojalnom rukovodstvu medijskog servisa koji bi morao da bude lojalan samo građanima Srbije.

Sindikat Nezavisnost RTS ovom prilikom podseća predsednika da on ne može da poklanja, prepušta, otuđuje… našu kuću i da trguje našom čašću i našim životima. Ako naše rukovodstvo ne bude umelo da odbrani našu kuću, mi ćemo to umeti, kao sindikat, i kao slobodni ljudi.

            Bojan Bosiljčić                                          

zamenik predsednika

Odbora poverenika sindikata                                        

        Nezavisnost RTS

Dane Markovski

predsednik Odbora poverenika sindikata

Nezavisnost RTS

Darko Šper

predsednik granskog sindikata

Kulture, umetnosti i medija

Nezavisnost

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare