Ugovori o subvencionisanom zapošljavanju dobile 364 osobe

NIŠ

Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Niš obezbedili su sredstva u iznosu od 54,5 milona dinara za realizaciju programa i mera aktivne politike o zapošljavanju. U Gradskoj kući danas su  dodeljeni ugovori za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, kao i ugovori za samozapošljavanje. U pitanju su  javni radovi, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, subvencije za samozapošljavanje i program stručne prakse. Ukupno programima i merama je obuhvaćeno 364 lica.

„Povećanje zaposlenosti nalazi se u  u samom vrhu razvojnih prioriteta Grada Niša. Jedan od načina da se problem nezaposlenosti i reši jeste i davanje subvencija od stane grada ,ali i podsticanje razvoja preduzetništva jer je pokretanje porodičnih, malih i srednjih preduzeća itekako važan segment  u suzbijanju nezaposlenosti.

Međutim  da bi se do toga došlo  potrebno  je   prethodno  stvoriti odgovaraju ći privredni ambijent  i zakonsku regulativu uskladiti sa međunarodnim standardima i time dati podsticaj i domaćim i  stranim investitorima,koji su spremni da otvore nove kompanije  i uposle ljude. Veliku vrednost koju ovaj Grad već poseduje predstavlja obrazovana i stručna  radna snaga I ona predstavlja šansu za budućnost“ rekao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Ugovore u Gradskoj kući svečano su uručili gradonačelnik Niša Darko Bulatović i zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dragan Sikimić.

“Efekti ovakvog programa su značajni. U ovom trouglu – lokalna samouprava, grad Niš , Nacionalna služba I poslodavci – tu se rađaju radna mesta. Znčajna sredstva su odvojena. Grad Niš je odvojio 30 miliona, Nacionalna služba 24,5 miliona dinara. Niš zbog svog privrednog aktiviteta I stvaranja poslovne klime , povoljnije nego što je postojala ranije je postao značajno I pogodno mesto za strana ulaganja. Daljim razvojem poslovnog ambijenta stvaraju se dodatni uslovi, kako za rad već postojećih investitora , tako I za dolazak novih. Ovo što se danas događa, podela ugovora čvrst dokaz  kako je značajna saradnja sa gradom i poslodavcima uz jedan kontinuiran rad dolazimo do rezultata. Kroz programe prekvalifikacije, dualnog obrazovanja i samozapošljavanja služba se trudi da usaglasi potrebe poslodavaca sa ponudom kvalifikovanih radnika„-kaže Sikimić.

Olivera Nikolić je nedavno otvorila agenciju za profesionalnog upravnika stambenih zgrada

“Nacionalna služba za zapošljavanje zajedno sa gradom nam daje 180.000 dinara .  To je subvencija za samozapošjavanje. Nama  je to u ovom trenutku , na početku bavljanja poslom, izuzetno dragocena suma. Planiramo da uložimo  za opremanje i sve tekuće obaveze u vezi sa poslom kojim se bavimo, u mom konkretnom slučaju, za pro fesionalnog upravnika stambenih zgrada„-kaže korisnica programa Olivera Nikolić.

Frizerski salon Srđana Nedeljkovića postoji već 22 godine. I oni su konkurisali za subvencionisana sredsva.

“Imamo frizerski salon na tri likacije. Zapošljavamo dvadesetak ljudi. Dobio sam subvencije za dva radnika . Taj novac ćemo da upotrebimo da proširimo posao I da unapredimo usluge”, kaže Nedeljković.

Direktor filijale Nacionalne službe za zapošlavanje u Nišu, Boban Matić ističe da će ovim programom u svim kategorijama biti obuhvaćena 365 lica, a u kategoriji teže zapošljivih ukupno 150 lica.

“Kada govorimo o samozapošljavanju ove godine LAPS je predvideo 100 lica . Iskustvo nam kazuje da veliki broj tih poslodavaca opstaju sa radom  Njihova ugovorna obaveza je  na godinu dana i preko 95 % , ispune svoju ugovornu obavezu . Iz kategorije teže zapošljivih lica obezbeđena su sredstva za 150 lica” , kaže Matić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare